Noć kada je gorio Mostar: U minuti zapaljeno šest automobila

zapaljena vozila, Mostar, piroman, vatra, Mostar, zapaljena vozila, Mostar, paljevina, zapaljena vozila, paljevina, zapaljeno vozilo, policajac, paljevina, zapaljen automobil, Mostar
Dvije su škode Ministarstva sigurnosti BiH, i to skupocjeni superb i fabia, a na istom parkingu, ispred Agencije za obuku policijskih kadrova, uništen je i terenac ombudsmana za ljudska prava s diplomatskim oznakama. Samo tu se računa šteta od preko 100.000 KM, piše pogled.ba.

- U minuti je gorjelo na sve strane. Čuo se alarm gorućih vozila, kao i povici uznemirenih stanara. Prethodno ništa sumnjivo nisam uočila. Samo neugodan miris - kaže nam čistačica koja je u gorućim trenucima vodom čistila dvorište kafića između dva žarišta. Preko puta ove agencije, do parka Zrinjevac, gorio je i kontejner, a već pedeset metara dalje renault clio, u dvorištu zgrade kod trga u središtu grada, vlasništvo Neđe Novaka.

- Probudila me je bol u trbuhu. Ustao sam popiti aspirin pa sam osjetio neki smrad i pucketanje. Provirio sam kroz prozor s druge strane zgrade i ništa nisam vidio. Ubrzo sam čuo zvuk sirene nekog vozila i povike da gore vozila. Prošao sam s druge strane i tek tada imao što vidjeti. Sa suprugom sam s prozora vatru pokušali ugasiti crijevom za vodu, a nakon toga su došli i vatrogasci. Vozilo sam kupio prije tri mjeseca - kaže oštećeni Novak navodeći da je crni oblak dima istodobno dopirao i između zgrada prema Aveniji. Tamo su na parkingu, u razmaku od 30 metara, u plamenu već bili mercedes 124 Alebrta Glavine i opel corsa Karoline Šurlaković. U svih šest slučajeva je potpaljen prednji dio automobila.

- Što se ovo događa? - pitao se i dugogodišnji čuvar parka, koji do sada ovakvo što nije doživio iako je imao posla s raznim noćnim tipovima. Čitava ulica je već bila na nogama. Mnogobrojni pozivi bunili su policiju i vatrogasce jer su odjednom pristizale dojave uzrujanih građana s različitih lokacija ove 300-tinjak metara duge ulice. Upravo sudeći po tome, pretpostavlja se da se radilo o organiziranoj skupini piromana ‘internet-generacije'. Inače, sličan slučaj paleži dogodio se i prije mjesec dana, kada je netko podmetnuo tzv. molotovljev koktel ispred prednjeg kotača passata umirovljenog djelatnika MUP-a, a pri tome su oštećena i tri susjedna vozila. On nam je tada također tvrdio da nema predstave tko mu je i iz kakvih pobuda zapalio kola. - Očito je da imamo posla s piromanima bez jasnih motiva. Istraga će pokazati je li u pitanju mladalačka obijest ili što drugo - zaključuje načelnik Krim-policije MUP-a Srećko Bošnjak.