Ništa od izbora u listopadu u Mostaru

Glasacki listic
Naime, kako Parlament BiH, nije uspio usvojiti odgovarajuće izmijene i dopune izbornog zakona, kojima bi se nadomjestile odredbe koje je ukinuo Ustavni sud BiH, kao diskriminirajuće, lokalne izbore u Mostaru neće biti ni tehnički moguće organizirati kad i opće u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, OHR je prije otprilike mjesec dana zatražio od Parlamenta BiH usvajanje riješenja po kojima bi Mostar bio podijeljen u „tri multietnička izborna područja koja prelaze Neretvu" do 12 kolovoza, kako bi se i u Mostaru održali izbori 12 listopada, za kada su raspisani i opći izbori u BiH. No, takav prijedlog odbacile su dvije najjače stranke u Gradskom vijeću Mostara SDA i HDZ.

I pored niza konsultacija međunarodnih diplomata s hrvatskim i bošnjačkim političkim čelnicima riješenje za Mostar do danas nije pronađeno.

Ustavni sud BiH proglasio je, prije više od tri godine, nevažećim odredbe Izbornog zakona BiH, po kojima se polovica od 35 vijećnika Gradskog vijeća Mostara bira iz 6 izbornih područja, pri čemu različiti broj birača bira isti broj vijećnika, ocjenjujući ih diskriminirajućim.

HDZ BiH, od tada, predlaže da Mostar bude jedna izborna jedinica u kojoj će glas svakog birača vrijediti jednako, kao što je to slučaj u svim drugim jedinicama lokalne samuprave u BiH, što implicitno sugerira i odluka Ustavnog suda.

SDA, pak, traži da Mostar bude podjeljen u najmanje dvije općine s većinski hrvatskim, odnosno većinski bošnjačkim stanovništvom, plašeći se dominacije Hrvata, čemu se, međutim, HDZ BiH protivi..

Svi dosadašnji pokušaji postizanja dogovora su propali, a zbog neodržavanja izbora, Mostar već dvije godine nema Gradsko vijeće, zbog čega Grad otežano funkcionira.

Špekulirao se kako bi OHR mogao nametnuti izborna pravila za Mostar, ukoliko to ne učini Parlament BiH, no ni to se do danas nije dogodilo.