Nino Raspudić: Nema rješenja za Mostar dok se ne riješi stanje u BiH!

Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, matica hrvatska, Livno, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, Nino Raspudić, kolumna, Nino Raspudić, Tomislav Karamarko, josip manolić, Nino Raspudić, Nino Raspudić
Javnosti je postao poznat prije nekoliko godina kao jedan od nositelja ideje postavljanja spomenika Brucea Leeja u mostarskom parku Zrinjevac.
U posljednjih godinu dana često se pojavljuje u medijima otvoreno pozivajući hrvatske političare u Bosni i Hercegovini da se ujedine i dadnu zajedničkog kandidata za hrvatskoga člana predsjedništva. Pojedini su u tom kontekstu čak predlagali i Raspudića za zajedničkog kandidata.
Ideja je u međuvremenu propala i Hrvati će, kao i na ranijim izborima, i na ove izići s više kandidata. O predstojećim izborima, očekivanjima, stanju u Mostaru i svemu još pomalo razgovarali smo s Raspudićem.
U Mostaru boraviš već par tjedana, jesi se aklimatizirao? Gdje provodiš dane? Što radiš?

- Na relaciji Mostar – Igrane, odakle mi je supruga, nalazim se već mjesec i pol dana tako da se sada više brinem kako ću se aklimatizirati po povratku u Zagreb... Vrijeme u Mostaru provodim mostarski – uz kratke kave i duge priče...

Koliko ti Zagreb nedostaje? (šalim se) Koliko je Mostar drukčiji od Zagreba?

- Zagreb mi umjereno nedostaje. Mostar i Zagreb su gotovo isti, samo što Mostar ima dvostruko više sveučilišta i narodnih kazališta...

Situacija u Mostaru je, bar prema mišljenju mnogih, u zadnjih godinu-dvije postala u neku ruku 'sumorna'. Što je dovelo do toga?

- Kako za koga. Nekima nikada nije bilo bolje... Mostar je grad u nesređenoj državi preko kojeg su se prelomila sva koplja koja su se mogla prelomiti. Ukoliko ne dođe do nekih konkretnih pomaka na razini države, bojim se da će i stanje u Mostaru bivati još gore.

Kako komentiraš činjenicu da se u Mostaru sve manje izgrađuje, nema nikakvih projekata (osim par stambeno-poslovnih centara), ni inicijativa, čak ni pred predstojeće izbore?

- 'Koliko para, toliko muzike'. Ekonomska depresija Mostara je u uskoj vezi s neriješenim statusom i grada i države. Čini mi se da se odavno zapalo u neki začarani krug, i da će do konkretnih pomaka doći tek kada se dotakne dno, a ono je izgleda  blizu.

Koliko su vidljive podjele u gradu? Proces ujedinjenja se odvijao negdje do 2003., 2004. i onda je nekad baš nakon otvaranja Staroga mosta stao. Zašto je došlo do toga?

- Mostar je, nažalost, ostao podijeljen grad. Najbolji i najkonkretniji pokazatelj toga je činjenica da su obični ljudi čiji su se domovi nakon rata našli na “krivoj strani” u golemoj većini mijenjali stanove za one na “drugoj strani”. Dok se za volju međunarodne zajednice glumatalo da se uspjelo u ujedinjenju grada, on je realno postajao sve više podijeljen.

Gdje vidiš izlaz za Mostar? Tko je glavni krivac, osim međunarodne zajednice, za postojeće stanje?

- Nema rješenja za Mostar dok se ne nađe održivo rješenje za BiH. A do njega može doći samo iskrenim konstruktivnim dijalogom i dogovorom oko novog okvira predstavnika triju naroda u BiH. To je jedini put za stabilno i trajno rješenje. A čekajući da nam netko izvana čarobnim štapićem riješi sve probleme, dočekat ćemo samo produbljivanje ovoga čemu svjedočimo zadnjih petnaest godina.

Za nešto više od mjesec dana (3. listopada) su opći izbori u BiH. Očekuješ li neke veće promjene?

Ne.

Hrvati, odnosno stranke s hrvatskim predznakom, ponovno nisu ponudili zajedničkog kandidata za predsjednika, opet se išlo s više kandidata. Kako bi to moglo rezultirati?

- Ponavljanje prljave političke prijevare s izborom Željka Komšića, dovest će do daljnjeg urušavanja države BiH i radikaliziranja BiH Hrvata čija se politička volja očito sve manje može izraziti kroz postojeće institucije.

Piše: Dalibor Drlje/dnevni list