Nezadovoljni kandidatti najavili tužbu protiv Vlade HNŽ-a

Vlada HNŽ, Natječaj, HDZ BiH, HDZ 1990, mirsad ljeljak, Vlada HNŽ

Naime, na nedavno raspisanom natječaju od 800 prijavljenih kandidata za odrađivanje pripravničkog staža u Vladi primljeno je njih 100, zbog čega se u pojedinim medijima i među kandidatima moglo iščitati kako su primani stranački, imućniji, podobni i kandidati s rodbinskim vezama, piše Fena.

Nezadovoljne kandidate primio je u četvrtak i predstavnik Vlade.
- Pričali smo s predstavnikom Vlade jer smo željeli imati uvid u našu dokumentaciju i bodovanje na natječaju na što nam je on rekao kako možemo dobiti uvid, ali samo u našu dokumentaciju i to kada podnesemo pismeni zahtjev. Također nam je rekao da ne možemo imati uvid u bodovanje primljenih kandidata kao ni pravo na žalbu direktno preko vlade već samo preko sudova, kazala je u izjavi za medije diplomirana pravnica i jedna od neprimljenih Minela Penava.

- Smatramo kako procedura ovog natječaja nije bila po zakonu zbog čega ćemo podnijeti tužbu protiv Vlade, dodala je.

Druga nezadovoljna kandidatkinja, također diplomirana pravnica Selma Obradović smatra kako je Vlada namjereno izbjegla Federalnu agenciju za državnu službu jer uvjeti za natječaj nisu bili poznati prije natječaja već tek sada.

Po njezinim riječima, natječaj je bodovan tako da je 20 posto bodova nosio staž na Zavodu, odnosno trajanje nezaposlenost, 10 posto invaliditet, 10 posto prosjek ocjena, a 10 posto materijalno stanje obitelji. Što je jako zanimljivo jer se izgleda gledalo čija je obitelj bogatija i uglednija, kojoj stranci pripada, a ne čija je obitelj siromašnija, gladnija, napaćenija...

Čak 50 bodova nosio je intervju koji je trajao 2-3 minute, a sve kandidate pitali su ista, najjednostavnija pitanja tipa što je ustav, koliko Federacija ima županija, koji su službeni jezici u BiH... Koji su službeni jezici u BiH je vrlo zanimljivo i teško pitanje, valjda "podobni" smatraju da su jadni ljudi koji su par godina na zavodima za zapošljavanje toliko zatupjeli i oglupjeli da misle kako Hrvati, Bošnjaci i Srbi i ostali građani u svakodnevnom govoru pričaju engleski, japanski, njemački itd. Što je opet vrlo moguće jer se i onako ne razumijemo, rekla je Obradović i dodala kako oni što su bili manje na Zavodu i imaju bolji materijalni status su vjerojatno "razvalili" intervju.

Na upit hoće li ih tužiti, nezadovoljna kandidatkinja ističe kako će se za svoja prava boriti svim zakonom dozvoljenim sredstvima.

- Ne očekujem da ću dobiti posao, ali mi je više dosta ovakvih "ne (namještenih) natječaja, ustvrdila je.

Na kraju je dodala da se na zavodu za zapošljavanje nalazi 4 godine te da je imala 58 bodova, dok su neke njezine kolege na zavodu po godinu dana, a imaju po 68 bodova.

Cijeli slučaj je komentirao i glasnogovornik županijske Vlade Pero Pavlović, koji je za medije istaknuo: "Ako imate proces u kojem se natječe 800 ljudi, a prima ih se 100 prirodno je da će se neki od njih žaliti".

Na pitanje zašto natječaj nije išao preko Agencije za zapošljavanje državnih službenika FBiH, odnosno zašto je agencija zaobiđena, on je kazao: "Nemamo mi njih što zaobilaziti jer ovaj natječaj nije provodila Agencija za državnu službu već Vlada u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje".

Na upit hoće li natječaj biti poništen, Pavlović je kazao kako to prvi puta čuje te da je nekoliko desetina pripravnika već počelo raditi.

Na kraju je dodao kako su u službenim novinama jasno objavljeni kriteriji za natječaj.

Inače, od 100 primljenih nijedan među njima nije srpske nacionalnosti, napominje magistrica ekonomije i jedna od nezadovoljnih kandidatkinja Tanja Golo, koja, kako je kazala, dolazi iz povratničke peteročlane obitelji u kojoj nitko ne radi, a dvoje se još uvijek školuje.

Tanja je na zavodu osam mjeseci i kako tvrdi ispunjavala je sve kriterije i prosjek i materijalni status.
- Znam ljude koji su sa mnom završili fakultet i primljeni su, a da nemaju ni odgovarajući prosjek ni loš materijalni status, no tate su im ili direktori ili u odgovarajućima strankama.

Fena