Nevenko Herceg: Ni jedan neće ostati bez posla, moramo naći rješenje za višak djelatnika

Učionica

... na sve segmente društva. Nažalost, obrazovni sustav s postojećom mrežom škola u HNŽ-u među prvima je koji izravno osjećaju posljedice procesa depopulacije, kako zbog smanjenja broja novoupisanih učenika tako i zbog sve češćih odlazaka onih ranije upisanih.

Posljedično tome, uoči početka ove školske godine smanjena je i potreba za punim radnim angažiranjem oko 200 prosvjetnih djelatnika u HNŽ-u. Stoga je i razumljiva njihova zabrinutost glede daljnjeg angažmana.

Ipak, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg u izjavi za Večernji list naglasio je kako će županijske vlade naći rješenje te kako nitko neće završiti na ulici.

Naći rješenje za sve

- Odgovorno tvrdim kako će Vlada HNŽ-a i u ovoj situaciji poduzeti sve kako ni jedan od njih ne bi ostao bez radnog mjesta, a riješit ćemo i pitanje organizacijskih shema u školama, na zadovoljstvo svih dionika obrazovnog sustava. S druge strane, itekako smo svjesni da samo zadovoljan prosvjetni djelatnik može dati maksimum prigodom obavljanja odgojno-obrazovnog procesa te pregovaramo u vezi s kolektivnim ugovorom o pravima i obvezama poslodavaca i radnika iz djelatnosti osnovnog odgoja i obrazovanja.

Ono što Vlada očekuje jest to da se pregovori nastave kao istinski dijalog socijalnih partnera te da se uspješno okončaju u duhu međusobnog poštovanja i na zadovoljstvo svih zainteresiranih, a prije svega djece koja ne smiju biti taoci nerealnih zahtjeva i eventualnih zloporaba materijalnog statusa prosvjetnih djelatnika u predizborne svrhe - rekao je Herceg za Večernji list.

On je podsjetio kako je sustav obrazovanja jedan od prioriteta ove županijske Vlade, a što je potvrđeno na nizu primjera.

Milijunska ulaganja

- Samo kroz projekt energetske obnove, u što je do sada uloženo više od deset milijuna KM, obnovljen je veliki broj školskih objekata i školskih sportskih dvorana, među kojima su i škole na Bijelom brijegu u Mostaru, Drežnici i Neumu, čiji će učenici početkom nove školske godine, za nekih desetak dana, ući u novoobnovljene prostore.

Zadovoljni smo i time što smo prva vlada u HNŽ-u koja je uspjela stvoriti uvjete za preuzimanje obveze financiranja prijevoza učenika, za što na godišnjoj razini izdvajamo tri milijuna KM, čime smo značajno rasteretili ne samo proračune naših općina i Grada Mostara, nego i obiteljske proračune naših učenika - naglasio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

Herceg je poručio kako će njegova Vlada i dalje nastaviti s ulaganjima u prosvjetu, ali i izmirenje obveza prema prosvjetnim djelatnicima.