Nevenko Herceg mandatar za sastav Vlade HNŽ-a

Dragan Čović

Kako doznaje Dnevni list od izvora iz SDA bliskih pregovorima HDZ traži da u paketu budu imenovani mandatar, predsjedavajući Skupštine HNŽ-a i zamjenici predsjedavajućeg. HDZ predlaže i višestranačku stabilnu Vladu, te legitimno zastupanje konstitutivnih naroda kako bi se osigurala jednakopravnost naroda

Predsjedništvo HDZ-a BiH odlučilo je da je dosadašnji premijer Hercegovačko -neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg njihov kandidat za mandatara za sastav nove Vlade HNŽ-a.

Obzirom da HDZ ima 13 mandata u Skupštini HNŽ-a od ukupno 30, ovoj stranci pripada prava da imenuje premijera.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jučer je kazao novinarima kako nema zapreka da se prosce formiranja vlasti u HNŽ-u brzo ne okonča. "Ja sam ranije govorio kako vjerujem da će Herceg-bosanska i Hercegovačko-neretvanska županija biti završena do kraja ožujka. U svjetlu drugih događanja, vjerojatno se ni njima ne žuri. Imamo Vladu, imamo proračun, vjerojatno ostaju isti partneri, pa nema pritiska", kazao je Čović.

Nastavak pregovora

HDZ i SDA kao stranke s najviše osvojenih mandata- HDZ trinaest i SDA osam već su otvorile pregovore oko formiranja vlasti u HNŽ-u, a danas slijedi nastavak. Kako doznajemo od izvora iz SDA bliskih pregovorima ,HDZ traži da u paketu budu imenovani mandatar, predsjedavajući Skupštine HNŽ-a i zamjenici predsjedavajućeg.

Također inzistiraju na višestranačkoj Vladi. Obzirom da je HDZ kao partnere uzeo stranke HNS-a, od SDA traže da i bošnjačka strana ponudi dva partnera u vlasti, posebno jer SDA takav princip zagovara na višim razinama vlasti.

Kada je u pitanju imenovanje zamjenika predsjednika Skupštine HNŽ-a iz reda srpskog naroda HDZ ima jednu zastupnicu i kandidirat će je za tu poziciju. Očekuju široku podršku za ovo imenovanje, jer u Skupštini HNŽ-a su ukupno dvije zastupnice srpske nacionalnosti, a druga je iz SDP-a koji je donio odluku kako neće sudjelovati u vlasti, te će trebao ostati principijelni i kada je u pitanju srpska pozicija u Skupštini HNŽ-a.

Što stoji u dokumentu?

Na prošlom sastanku HDZ BiH ponudio je SDA "Programske odrednice za formiranje vladajuće većine u HNŽ-u za mandatno razdoblje 2018 - 2022", a mi donosimo što stoji u tom dokumentu.

U dokumentu se uz programske odrednice definira i sedam ciljeva, a to su pod broj legitimnost zastupanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, zatim stabilna višestranačka vlast, pod tri je razvojna, gospodarska i prometna politika te poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja, četvrti cilj je reforma obrazovne politike, peti reforma javne uprave, šesti obitelj, mladi, socijalna politika, kultura, sport i reforma zdravstvenog sustava, te sedmi sigurnosna politika.

"Podizanje razine životnog standarda, osiguravanje društvene pravednosti i socijalne uključenosti stanovništva HNŽ-a temeljni je zadatak buduće vlasti u sljedećem mandatnom razdoblju.

Stabilna višestranačka vlast u HNŽ preduvjet je za razvoj i provedbu nužnih reformi i učinkovito donošenje potrebnih odluka. U buduću županijsku vlast pozivaju se partneri koji su spremni provesti programske odrednice navedene u dokumentu", stoji u nacrtu dokumenta koji je HDZ ponudio SDA-u.

Pored inzistiranja na legitimnom zastupanju konstitutivnih naroda kako bi se osigurala jednakopravnost u dokumentu se akcentira gospodarski rast i razvoj. Predlaže se da okosnicu gospodarskog razvoja čini prometna infrastruktura. "Bržom izgradnjom cestovne prometne mreže, posebice dionica međunarodno prihvaćenog prometnog koridora Vc na području HNŽ-a, rekonstrukcijom i izgradnjom mreže magistralnih i brzih cesta te gradskih obilaznica, kao i snažnijim razvojem Zračne luke Mostar i željezničke pruge od Luke Ploče prema unutrašnjosti BiH, mogu se očekivati snažni pozitivni učinci gospodarskom razvoju Županije.

U području gospodarstva županijska vlast posebno će poticati razvoj malog i srednjeg poduzetništva, izvozne aktivnosti i razvoj poduzetničkih zona. Prioritetna područja gospodarskog razvoja čine turizam, poljoprivreda, te IT i kreativna industrija, zbog čega će se posebice u tim, ali i u drugim gospodarskim područjima, poticati otvaranje novih gospodarskih subjekata i razvoj postojećih te posebnim mjerama poticati samozapošljavanje. U sljedećem mandatnom razdoblju vlast u HNŽ će s ciljem razvoja najvažnijih gospodarskih područja pristupiti brzom donošenju zakonskog okvira kojim bi se djelotvornijima učinile turistička djelatnost, poljoprivreda, zaštita i eksploatacija šumskog i vodnog bogatstva", navodi se u dokumentu.

Piše: Sanja Bjelica Šagovnović

[email protected]