Nestanak u Mostaru: Nikad neću prestati tražiti svog brata

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,
Nakon toga ćemo znati kako će se stvari dalje odvijati, objasnila nam je Darjana Stančević, sestra Darka Stančevića iz Mostara koji je nestao prije 29 godina. Sumnjaju da je riječ o jednoj osobi, čije godine i mnoge druge činjenice govore u prilog tomu da bi upravo on mogao biti nestali dječak.
Podsjetimo kako se osoba iz Italije na koju sumnjaju da je Darko prije dva dana javila u emisiji "Misija zajedno", koju na HRT-u vodi novinar Robert Zuber, i rekla da će razmisliti o pravljenju DNK analize. Iako je konačan odgovor bio najavljen za jučer, do zaključenja ovog broja novine nije bilo nikakvih novih informacija pa još nije poznata odluka.
Olakšala roditeljima

- Želimo samo uraditi DNK, a sad, hoće li to on uistinu biti ili neće, ne znamo sve dok ne bude gotova analiza. Bilo što da bude, i ako ne bude on u pitanju, znat ćemo na čemu smo i onda ćemo ići nekim drugim putem u potragu. Samo želimo znati je li on ili nije, ispričala je za Dnevni list sestra Darjana.
U cijelu priču oko potrage za nestalim bratom uključila se u pubertetu kako bi olakšala roditeljima i isključila ih iz svega, kako bi im to bilo manje stresno.
- Preuzela sam odgovornost na sebe i krenula u potragu za bilo kakvom informacijom. kaže Darjana.
Nada se, baš kao i njezini roditelji, Dragan i Zdenka, koji gotovo tri puna desetljeća osluškuju informacije, raspituju se. Dječak je zadnji put viđen u Mostaru 21. prosinca 1982. godine, a svi tragovi vode u Italiju. Tada 32 mjeseca star dječak se nedaleko od obiteljske kuće u Bakijinoj luci vozao na crvenom biciklu.
Čuvala ga je baka koja je na trenutak ušla u kuću, ali kad je izašla, Darka više nije bilo. Nakon toga je krenula potraga koja traje i danas. Bilo je raznih priča o nestanku dječaka, ali najveći problem je bio što u cijelom slučaju ima puno rupa, a policija, kako smatra Darjana, nije pravovremeno reagirala, tako da prava istraga oko nestanka njenog brata nikad nije ni provedena.

Nije nikad provedena istraga

- Moji roditelji su odmah pozvali policiju nakon nestanka sumnjajući da je ukraden. Tražili su da se nešto poduzme, zatvore granični prijelazi...ali iz policije su im rekli da moraju sačekati 24 sata. Zatim, u blizini je pronađen bicikl, ali nikad nisu uzeti otisci s njega, priča Darjana. Nakon toga se pojavljuju i dodatne poteškoće.
- Postoji i problem s Darkovim dosjeom, koji se totalno izgubio iz MUP-a. Spominju kako je dosje nestao u ratu. I sad ispadne kao da smo mi nakon toliko godina tek prijavili Darkov nestanak, priča Darjana. Njezina potraga traje godinama i neće je prekinuti.
- Nikad neću prestati tražiti svoga brata, poručuje na kraju Darjana, koja je od brata mlađa četiri godine.

dnevni list