Nepostojanje zakona o udžbenicima uvodi korupciju u školske klupe

marin bago
- Donošenjem zakona o udžbenicima knjige bi pojeftinile i osigurali bi da naša djeca uče iz najboljih udžbenika. Ministarstvo to tumači kako se radi o tržišnoj utakmici pa odobri sve udžbenike od raznih izdavača - kazao je Bago, dodavši kako to nije tržišna utakmica jer, kako je naveo, tržišna utakmica je kad pobijedi najbolji ponuđač.

- Kad ne postoji zakon sve je onda neregulirano: izbor udžbenika, recenzije, ocjene, distribucije i drugo, što znači jedno kaotično stanje - naglasio je Bago.

Dodao je kako Županija ima velike nadležnosti i ovlasti u obrazovnom sistemu, te da formalno-pravno bez problema može usvojiti bilo koji od najboljih sistema u svijetu.

- Međutim, ono što trenutno sada imamo je razvalina prijeratnog obrazovnog sustava, koji svake godine sve više propada. Želimo poručiti da je potrebno što hitnije izraditi nacrt zakona o udžbenicima, održati javnu raspravu i uputiti ga u skupštinsku proceduru na usvajanje. Zaista je sramota i jedan veliki amaterizam da mi tog zakona nemamo - istaknuo je Bago.

FENA