Nema više opstrukcija, naplata parkiranja prolazi

Mo parking

Kako doznaje Dnevni list, 'tehnički' konsenzus među vijećnicima je postignut te se očekuje kako će u četvrtak biti i političke volje da se odluke usvoje kako bi se krenulo s implementacijom ovog projekta. 

Piše: Ivana Previšić / Dnevni list

Suradnja s građanima

Gradski vijećnik Oliver Soldo očekuje da odluke budu usvojene te da se neće više praviti opstrukcije kad je u pitanju organizacija mirujućeg prometa u gradu.
- Oko organizacije parkiranja postignut je minimalni konsenzus, maksimalno je sužen obuhvat naplate parkiranja te će se sada krenuti samo s naplatom uličnog parkiranja. Od svega onoga što je prijedlogom odluke vijećnicima bilo sporno, sada se odustalo. Nadam se da će biti razumijevanja na sjednici kako bismo napokon krenuli s ovim projektom, kazao je Soldo. Istaknuo je kako se odluka mora usvojiti, s obzirom da rokovi koje je postavila Svjetska banka već ističu, kao i zbog činjenice što radnici gradske administracije, koji su internim natječajem proglašeni viškom, čekaju svoje novo zaposlenje upravo u JP 'Mo parking'.

Kako doznaje Dnevni list, usvajanjem odluke neće se odmah krenuti s naplatom parkiranja, uslijedit će jedno prijelazno razdoblje obuke i samih vozača i građana, kao i samih radnika novog poduzeća. 

Nakon usvajanja odluka Vijeća, krenut će se s nabavom opreme, zatim postavljanjem i testiranjem iste, nakon čega će uslijediti razdoblje prilagodbe gdje će se građani upoznavati s novim načinom organizacije mirujućeg prometa u gradu.  
Soldo smatra kako je, kako bi projekt u potpunosti zaživio, najbitnija komunikacija s građanina. 

- Nakon što krenemo s naplatom, potrebno je osjetiti od samih građana što je njima prihvatljivo, a što nije, što će im stvarati probleme. Ja osobno vjerujem da će projekt u potpunosti zaživjeti u roku od godinu dana i da će nam građani dati prave sugestije što štima, a  što ne, kazao je Soldo.

Još veći problem?


Iako su se vijećnici usuglasili da sada krenu samo s naplatom uličnog parkiranja, radna skupina koja je pravila prijedlog odluke reguliranja parkiranja u gradu smatra kako nije dobro rješenje početi s naplatom uličnog parkiranja.

- Problem će biti što ulično parkiranje koje je predviđeno u prvoj fazi neće imati učinka na poslovanje poduzeća iz razloga što će vozači uvijek tražiti mjesta koja se ne naplaćuju pa će bježati u te zone, a to su područja stanara, mišljenje je radne skupine. Hoće li se naplatom uličnog parkiranja stvoriti još veća konfuzija ili će to biti dobar način prilagodbe građana, ostaje za vidjeti. Cijene su, kao i prijedlogom odluke, predviđene zonama te će se tako, kad je u pitanju cijena satne parkirališne karte, za prvu zonu plaćati marku i pol, za drugu marku, a za treću zonu pola marke. U svrhu uspostavljanja parkirališta, vijećnici bi trebali i usvojiti odluku o davanju na upravljanje nekretnine u svrhu uspostavljanja parkirališnog prostora iza bivše Robne kuće 'Hit', iza zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine te nekretninu na prostoru Južnog logora. Kažimo i to kako bi vijećnici na sjednici u četvrtak, ukoliko usvoje navedene odluke, trebali usvojiti i zaključak kojim će zadužiti gradonačelnika da nakon šest mjeseci od primjene odluke napravi analizu funkcioniranja naplate parkiranja na području Grada Mostara i eventualno predloži mjere i postupke za daljnje reguliranje naplate parkiranja.

Izvješće o radu gradonačelnika


Pred gradskim vijećnicima u četvrtak je puno posla. Osim rasprave o parkiralištu i javnim poduzećima, vijećnici bi trebali raspravljati i o izvješću o utrošku proračunskih sredstava Grada Mostara za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2010.godine, zatim izvješće o radu gradonačelnika za 2010. godinu. Dnevnim redom predložena je i odluka o dopuni odluke o izvršenju proračuna Grada Mostara za 2011. godinu, nacrt odluke o izmjenama i dopunama prostornog plana Općine Mostar, odluka o izmjeni odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacijskog plana Rodoč-Kolonija-Sutina itd.

Na dnevnom redu i javna poduzeća


Na ovoj sjednici bi trebala biti napokon u rasprava o radu gradskih javnih poduzeća te će se pokušati iznaći mjere za prevladavanje teškog stanja u javnim poduzećima.
- U većini gradskih javnih poduzeća stanje je jako teško. Ja očekujem da ćemo na sjednici donijeti i kvalitetne zaključke o svakom poduzeću ponaosob i da ćemo uspjeti bar dijelom sagledati teško stanje u našim javnim poduzećima i ponuditi kvalitetne mjere koje će donijeti Grad, kao i Upravna tijela ovih poduzeća kako bi se to stanje poboljšalo, kako bismo mogli kvalitetnije obavljati svoj posao prema građanima i poslovati bar na pozitivnoj nuli, kazao je Soldo.