FOTO  Ne volim vaki Mostar

Mostar, Mostar, Mostar, turizam, destinacija, Mostar, vaki, grad, Mostar, dan, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, Ljubo Bešlić

Jedan grad ne čine građevine, nego njegovi žitelji i njihova kultura življenja. Mostar je već odavno podijeljen grad na dva različita dijela, a sve ono što je zajedničko nametnuto je od strane visokih predstavnika Europske zajednice. Nećemo sada o tome, to je već politika, a i bez nje smo u totalnoj banani.

Da bi nešto funkcioniralo tu mora vladati zakon. Bez zakona nema reda i to je malom djetetu jasno. Nažalost grad Mostar se u posljednje vrijeme pretvorio u sve ono što ne bi trebao biti. Mostar je postao jedan veliki parking plac, i automobili se ostavljaju i parkiraju na svim mjestima koja su dostupna točkovima. Dovoljno je upaliti sva četiri svjetla i stati bilo gdje u bilo koje vrijeme, a da za to nećemo nikome odgovarati. Godinama nam pune uši o parking poduzeću i rješavanju ovog problema, ali i tu je politika umiješala svoje prste.

Osim toga Mostar je postao ogromna kavana. Mnogi građani mostarskih naselja su mentalno oboljeli od glasne glazbe iz mnogobrojnih ugostiteljskih objekata koji ne poštuju kućni red i dozvoljeno vrijeme za puštanje glazbe. Postoji li uopće kućni ili gradski red koji je na snazi? Naravno da ne postoji, niti to koga interesira osim onih koji su direktno pogođeni galamom i glazbom.

Uz sve to Mostar je danas i jedna velika deponija. Smeće se ostavlja i baca na svakom koraku. Nije rijetkost da neki naši sugrađani svoje otpatke bacaju i kroz prozore, bez imalo trunke grižnje savjesti. O odvozu smeća suvišno je više i pričati, tu priču valjda znaju i naši mali sugrađani iz vrtića.

>> Foto & Video: Pogledajte video kako nesavjesni 'građani' naselja Bijeli Brijeg bacaju smeće

U posljednje vrijeme Mostar je pun i pasa lutalica koji gradom hodaju u čoporima. Neki naši sugrađani (čast izuzecima) valjda su mislili da su cool ako imaju u kući psa kao kućnog ljubimca. Nakon nekoliko šetnjica vjerojatno su uvidjeli da je imati kućnog ljubimca velika obveza, pa su svoje dotadašnje ljubimce prepustili ulici. Nažalost u gradu ne postoji niti služba koja bi se pozabavila ovim problemom, a ni azil za ostavljene i napuštene kućne ljubimce. Osim svega nabrojanog teško ćete prošetati gradom a da vas ne presretne kakav prosjak tražeći od vas milostinju, a vožnja gradskim prometnicama često se pretvara u slalom kojim morate obići sve rupe koje se krpe samo uoči izbora.

>> FOTO: Grad Mostar pretrpan smećem i psima lutalicama

Sada se opet vraćamo na red i zakona. Vara se onaj koji misli da je Nijemcima u genima ugrađena kultura. Nijemac dobro zna da će za krivo parkirani automobil platiti 50, a za odlaganje smeća na nepropisno mjesto 100 eura. Ovdje u ovom gradu za takve stvari se ne kažnjava i zato imamo vaki Mostar.

Samo red i zakon mogu vratiti Mostaru status najljepšeg grada sa najljepšom rijekom na svijetu. Udarac po novčaniku itekako može promijeniti našu svijest o kulturi življenja. Mi trebamo preispitati svatko  sebe jesmo li dostojni grada u kome živimo i volimo li taj grad?

Ne volim Mostar makar vaki i hoću Mostar u kome će vladati zakon i red, Mostar bez bahatih vozača i hrpa smeća na svakom koraku uz nesnosnu buku iz mnogobrojnih kavana.

hercegovina.info