Nakon što je Vlada odobrila koncesiju za MHE ‘Buna’ I’ i ‘Buna II’ južno od Mostara

Buna i Neretva

... rijeka Neretve za proizvodnju električne energije putem dvije mini hidroelektrane (MHE) „Buna I” i „Buna II”, instalirane snage do pet megavati, nizvodno od ušća Bune u Neretvu, piše Dnevni avaz.

Zahtjev za izgradnju
U Vladi ističu da će se MHE graditi u skladu s planskom dokumentacijom Grada Mostara koji se pozitivno očitovao na zahtjev za izgradnju.

I dok političari zadovoljno trljaju ruke zbog novca koji će pristizati od koncesija, u ekološkim udruženjima strahuju i upozoravaju da će izgradnja ovih MHE zauvijek uništiti prirodno bogatstvo te ionako skoro dokrajčeni riblji fond Neretve.

Ekološko udruženje „Majski cvijet" protivi se izgradnji. Planiraju organizirati potpisivanje peticije protiv ovog projekta te će alarmirati i ostala ekološka udruženja da bi se zaštitila Neretva.

"To će trajno narušiti okoliš i prirodno bogatstvo koje nije vlasništvo ni Vlade HNŽ, ni Federacije, već cijele BiH i svih 3,5 milijuna građana", kaže Oliver Arapović iz Udruženja „Majski cvijet".

Dva kanala
„Buna I" bila bi, prema informaciji iz Vlade, locirana na desnoj obali Neretve i koristila bi samo vode ove rijeke, a „Buna II" bila bi na lijevoj obali te bi koristila i vode Bune. S dva dovodna kanala dužine do 650 metara voda bi se skretala prema obje MHE, čiji objekti ne bi utjecali na njenu protočnost niti na vodostaje. Komentar iz poduzeća „Hercegovina građevinsko zanatstvo" nismo uspjeli dobiti jer nam se na brojeve telefona ovog poduzeća niko nije javljao.

Upozorenje Agencije
Agencija za vodno područje Jadranskog mora u rješenju za vodnu suglasnost upozorila je investitora da je dužan kod izrade tehničke dokumentacije predvidjeti odgovarajuće mjere da ne bi bili ugroženi okoliš i vode.