Nakon HRT-ovih dopisništava žele ugasiti i HGK u BiH

zulfo robović, HGK u Mostaru, gašenje, Nadan Vidošević
Ako službeni Zagreb ne bude reagirao, uz dva dopisništva HRT-a Hrvati u BiH ostaju i bez dva predstavništva Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Sarajevu i Mostaru.

Vidoševićevo objašnjenje

Njihovo gašenje zbog navodne "racionalizacije" troškova tražio je prebogati, već sada bivši predsjednik Komore Nadan Vidošević. U odluci koju je Skupština HGK donijela 19. lipnja ove godine, a potpisao je sam Vidošević, između ostalog, stoji da se njihova predstavništva u BiH gase zbog racionalizacije uz objašnjenje "kako na ovu odluku snažno djeluje ulazak RH u EU kao i s time povezane novonastale tržišne okolnosti te prilagodbe mehanizma prekogranične suradnje kroz EU fondove". Bivši predsjednik HGK Nadan Vidošević u istom obrazloženju o potrebi ukidanja predstavništava u Mostaru i Sarajevu navodi kako se od 1996. godine kada je otvorena prva njihova poslovnica u BiH do 20zulfo robović,12. godine izvoz Hrvatske u BiH povećao tri puta i trenutačno iznosi 1,58 milijardi dolara. Nameće se pitanje zbog čega se takvoj tržišnoj dominaciji hrvatskog izvoza u BiH postavlja pitanje ukidanja predstavništava HGK u dva bh. grada. Voditelj ureda HGK u Mostaru Zulfo Robović tvrdi u izjavi za Večernjak da je priča o racionalizaciji troškova suluda jer ističe oba komorska predstavništva u Mostaru i Sarajevu sa svim troškovima uključujući i plaće djelatnika sudjeluju s 0,2 ukupnih troškova koje na godišnjoj razini napravi Hrvatska gospodarska komora. "Bivši predsjednik priča o racionalizaciji, a sada se vidi kakvo je sve bogatstvo stekao", ističe Robović. On je u pismu od 4. studenoga ove godine nekoliko dana prije uhićenja predsjednika Hrvatske gospodarske komore tražio da se odluka o gašenju njihovih predstavništava ukine. "Izglasavanjem odluke o zatvaranju predstavništava HGK u BiH nanesena je velika šteta ugledu hrvatskoga gospodarstva u BiH. S tim u vezi od Vas očekujem da stavite na dnevni red iduće Skupštine HGK odluku o poništenju odluke o zatvaranju predstavništava HGK u BiH od 19. lipnja 2013.", stajalo je u pismu voditelja predstavništva HGK u Mostaru Zulfe Robovića upućenom već sada bivšem predsjedniku Komore Nadanu Vidoševiću.

Slijede i tužbe

Nada se da će nova uprava HGK u Zagrebu, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske, razmotriti spornu odluku jer je i dalje Hrvatska važan trgovinski partner BiH bez obzira na ulazak u članstvo EU-a. Zanimljivo da je prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju Skupština HGK po naputku Nadana Vidoševića donijela odluku da se uz Bosnu i Hercegovinu ukinu njihova predstavništva u Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu i da ta odluka stupa na snagu do kraja 2013. godine. Spomenimo da se odluka o ukidanju dopisništava HRT-a u Mostaru i Sarajevu, također, po nalogu uprave ove TV kuće mora provesti do kraja godine. Kako saznajemo, i predstavništva HGK i dopisništva HRT-a neće se tek tako ukinuti jer djelatnici planiraju podići sudske tužbe barem kada su u pitanju djelatnici HRT-a.

Izvor: vecernji.ba