Najpoznatija mostarska odvjetnica izvojevala pobjedu Kate Šarić

obitelj saric delozacija
Ta vrhunska odvjetnica i velika žena koja je nesebično stala iza siromašne obitelji koju nitko nije štitio je bez ikakve novčane naknade pomogla obitelji kojoj je zbog nepravde načinjene na mostarskom Općinskom sudu prijetila beskućnička sudbina, piše Dnevni list.

Potaknuta čistom željom da ispravi načinjenu nepravdu i pomogne sirotinji neumorno je analizirala slučaj i sastavljala žalbe koje su potom slane od Općinskog do Županijskog suda u Mostaru. Nakon brojnih neuvažavanja u subotu jutro je u bijeloj koverti poslanoj iz Ustavnog suda BiH na vrata Šarićevih stigla spasonosna vijest potpisana imenima sarajevskih sudaca koji su „zbog osnovnog prava na dom" odlučili prolongirati deložaciju do konačne presude ovoga suda. Upravo tu formulaciju je mostarska odvjetnica slala i mostarskim sudovima čiji suci očito nisu uzeli u obzir značenje tih riječi. Sarajevski jesu!

Ovakva odluka Ustavnog suda BiH ipak ne znači konačan kraj Kalvarije Kate Šarić. Iako se privremena mjera zabrane izvršenja odluke nižih sudova u devedeset posto slučajeva u konačnici riješi u korist onih koji su podnijeli zahtjev za njezinim izdavanjem. Sada preostaje čekanje konačne odluke Ustavnog suda koji ima ovlasti u cijelosti poništiti presude Općinskog i županijskog suda.

Ako se to dogodi, Kata Šarić će platiti troškove zemljišne parnice iz čijeg se spora i izrodio cijeli slučaj i ponovno postati vlasnikom svoga stana kojega je Općinski sud u Mostaru zbog duga zemljišne parnice u visini od 8,5 tisuća maraka oduzeo od Šarićevih i prodao svojoj djelatnici. Kata Šarić je ostala bez stana zbog petnaestogodišnjeg zemljišnog sudskog spora kojega je njezin pokojni suprug Bariša vodio sa Mehmedom Mušićem iz Drežnice.

Mušić je preko Šarićeve zemlje napravio asfaltni put do svoga imanja zbog čega ga je ovaj tužio. Iako je Šarić dobio sudski spor troškovi su se popeli na navedeni iznos. Šarići tvrde da nisu valjanim putem niti pravodobno izvješteni o rokovima plaćanja troškova. Kako bi se namirili sudski troškovi njihov stan od 52 metra četvorna je Sud prodao svojoj djelatnici za 25 tisuća maraka. Takvu presudu je donijela sutkinja Snježana Maksumić koaj je od početka vodila navedeni sudski spor.

Građani Mostar su 27. siječnja svojim tijelima spriječili deložaciju Kate Šarić i njezine djece. Nova deložacije koja je bila zakazana za četvrtak, 25. veljače je propala. Za to je zaslužna odvjetnica koja je svojim znanjem, sposobnošću i velikim srcem dala moralnu lekciju onima koji su je i zakazali.