Najava: Svečanost posvete novoizgrađene crkve Cim i Ilići

Biskup Ratko Perić
Svetu Misu i obred posvete crkve predvodi mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup. Svoje sudjelovanje najavio je i mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, te veći broj svećenika.

Novoizgrađeno će zdanje služiti kao župna crkva za dvije mostarske župe - sv. Luke u Ilićima i sv. Marka u Cimu, koje je, 6. siječnja 1993., osnovao mons. Pavao Žanić, tadašnji mostarsko-duvanjski biskup. Posljednju dvadeset i jednu godinu, liturgijski i pastoralni rad odvijao se u kapelici župne kuće, nedovoljnoj za duhovne potrebe vjernika ovih župa.

Crkva je izgrađena u obliku latinskoga križa, s tri lađe, te za uzor ima tlocrt starokršćanske bazilike otkrivene u Crkvinama u Cimu.

Unutar Mise, obred posvete crkve počinje nakon propovijedi. Nakon što se u oltar pohrane relikvije blaženoga Miroslava Bulešića, mučenika, i izmoli posvetna molitva, biskup će pomazati oltar i zidove crkve. Nakon kađenja i svečane rasvjete crkve, nastavlja se Euharistijska služba.

Redovite nedjeljne Mise u novoj crkvi služit će se u 10 i 18 sati; od ponedjeljka se nastavljaju Mise zornice u 6 ujutro, a na Badnjak navečer bit će služena polnoćka u 24 sata.