FOTO  Najava 4. dana međunarodnog festivala New Hopes/Nove nade u Mostaru

Mostar

Festivalski dan otvoren je u 11 sati izvedbom predstave Mostarskog teatra mladih pod nazivom ''Maslinova grana'', te sadnjom stabla masline u parku Zrinjevac, u čemu su zajedno s glumcima sudjelovali i građani Mostara.

Program je nastavljen u 12 sati Kulturnom turom pod nazivom ''Spomenici u pokretu'' u organizaciji Agencije lokalne demokracije Mostar, a kroz koju su sudionici festivala posjetili Partizansko groblje, Liska park, te spomenike na Rondou i Bulevaru.
Popodnevni dio programa preuzeo je POD Teatar iz Beograda svojom Radionicom za djecu i mlade koja je održana u prostoru Udruge ''Sinovi Mahale'', a gdje su glumci animirali djecu različitih uzrasta, kroz pjesmu, ples i pokrete.
U 19 sati u spomen kući Svetozara Ćorovića održana je projekcija dokumentarnog filma o Nikosu Kazantzakisu, a potom i predstava pod nazivom ''Stvarnost nije ništa više od himere podvrgnute našoj želi i našoj patnji'', u izvedbi Ascetica Omma Teatar iz Grčke.
Treći festivalski dan zatvoren je u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače, gdje je publika s početkom u 21 sat imala priliku pogledati predstavu pod nazivom ''U boljem svijetu',' koju izvodi Progettatre Modena iz Italije.

Četvrti dan festivala, 7.rujna najavljuje tematsku cijelinu Moj grad - grad mladih.
U Institutu ''Yunus Emre'' od 11 do 12 sati publika će imati priliku pogledati performans grupe mladih iz Mostara koji je nastao u sklopu radionice #AšikMostar.
Festivalska publika koja je propustila jučerašnju izvedbu Ascetica Omma Teatra iz Grčke, reprizu predstave pod nazivom ''Stvarnost nije ništa više od himere podvrgnute našoj želi i našoj patnji'', kao i dokumentarni film o Nikosu Kazantzakisu može pogledati od 12 do 14.30 sati u Metropoliji Vladičanski dvor.

U Mostarskom teatru mladih od 12 do 14 sati bit će izvedene Forum predstave nastale projektom BuJaMo - Mreže nevladinih udruga, a od 16 do 18 u Američkom kutku, glumac i ekspert za društveni teatar i teatar zajednice, Alberto Pagliarino, održat će radionicu za mlade teatarske umjetnike pod nazivom ''Teatar zajednice''.
Na kraju četvrtog dana festivala publika će imati prigodu pratiti još dva događaja . Od 20 do 21.30 u Mostarskom teatru mladih bit će prikazana predstava ''Paradigma'' Dis-Youth theatre Banja Luka, dok će OKC Abrašević ugostiti Brama Theatre iz Poljske sa njihovim performansom Ghost Dance.

Glavni partneri u organizaciji programa u Mostaru su lokalna organizacija civilnog društva Agencija lokalne demokratije Mostar (www.ldamostar.org) i Mostarski teatar mladih.

Međunarodni festival teatra u zajednici u Mostaru Nove nade/New Hopes nastao je u okviru projekta Caravan Next "Gradovi koje pokreće umjetnost" koji je sufinanciran je od Europske unije, a čiji je lider Odin Teatret iz Danske.

Ulaz na sve događaje u sklopu festivala je besplatan.