Nahranili i obukli više od 145 djece s mostarskih ulica

altruist, Mostar, djeca
Dnevni centar za djecu nastao je kako bi pomogao djeci, zaštitio ih te im osigurao normalne uvjete za život.

Velik broj djece

- Kroz savjetodavni rad nastojimo potaknuti mišljenje, kako djece, tako i njihovih roditelja, da uključivanje djece u sustav školovanja, ali i boravka u domu može biti prekretnica prema boljoj budućnosti, kazala je Antonija Čuljak, projekt koordinatorica Dnevnog centra za djecu s ulice koji je jedini takav u Mostaru.
Naime, sve je više djece koja borave na ulici te im je to, kako i sami kažu, "posao". Upravo je ulica mjesto na kojem zapravo odrastaju susrećući se sa svakodnevnim problemima. Nakon otvaranja centra djeci je pružena potpuna skrb kao što je obavljanje osobne higijene, topli obrok, ali i brojne radionice kako bi se djeci pružio edukativan rad kojeg ne mogu imati s obzirom da ne pohađaju osnovnu, a još manje srednju školu.

- Većina djece koja dođu u naš centar su djeca koja su romske populacije, a mali je broj djece iz socijalno ugroženih obitelji. Svi oni dolaze s ciljem da im centar pomogne koliko je to moguće, kazala je Čuljak.
Romska djeca tako dolaze u centar kako bi imala obrok te kako bi se bar malo odmakla s "mjesta za rad" kako oni to nazivaju. Bez obzira što im se nude brojne radionice i topli obroci, njihovo je vraćanje neizbježno, jer je već od prije poznata činjenica kako se u svoje domove ne mogu vratiti bez zarađene određene svote novca koju moraju imati do kraja dana.

Iako im centar pomaže, on im ne može ponuditi noćenje, zato se život te djece svakodnevno iz dana u dan vraća u isto stanje. No, centar pomaže koliko može. Sam centar posebice se trudi oko edukacije djece, upravo zbog nepohađanja škole.
- S djecom obavljamo brojne kreativne radionice kojima je svrha opismenjavanje, jačanje svijesti i vrijednosti njih kao osoba te poticanje na samopoštovanje koje je uvelike važno za njihov daljnji život, kazala je Čuljak.
Do sada je tako urađeno 150 radionica sa 146 djece koliko ih je do sada boravilo ili pak nastavljaju boraviti u centru. Osim toga, s djecom je urađeno 150 radionica kojima djeca izražavaju svoju kreativnost i maštu koju imaju.
- Do sada smo također ponudili 5000 različitih usluga, od obuće i odjeće do razgovora s djecom kako bismo im pomogli, što je uistinu velik broj s obzirom na naše postojanje, kazala je Čuljak.

U svom radu kroz godinu dana Dnevni centar za djecu s ulice iznio je podatke i izvješće o stanju samog centra i postignutim uspjesima.
- Drago nam je da smo pomogli tako velikom broju djece. Svjesni smo situacije koja vlada u gradu na Neretvi te se nadamo kako ćemo pomoći djeci kojoj pomoć bude potrebna, kazala je Čuljak.

Nastavak aktivnosti

Centar planira tako nastavak svojih aktivnosti kroz čitavu godinu kako bi se konačno djeca s ulice sklonila na mjesto koje je za to prilagođeno. Kako u Mostaru nema niti jedan centar koji djeci nudi skrb, ovaj centar nešto je što bar malo popravlja sliku grada na Neretvi koja svakodnevno trpi velik broj prosjaka na mostarskim ulicama.
- Toj djeci potrebna je pomoć kako bi se situacija u gradu na Neretvi bar malo popravila te kako ulicama više ne bi vladalo toliko djece koja prose i kojima je život na ulici zapravo posao, kazala je Čuljak za kraj.

Dnevni list