Nada Dalipagić: Matica hrvatska gradi i čuva hrvatski identitet

Nada Dalipagić, BIH, Nada Dalipagić, Nada Dalipagić
"Matica hrvatska prati hrvatski narod na njegovu povijesnom putu još od preporodnih dana, pa sve do stvaranja suverene i neovisne hrvatske države", istaknuo je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koji je prisustvovao svečanosti kojom je u subotu Matica hrvatska obilježila, u prostorijama Muzičke akademije u Zagrebu, 175. obljetnicu utemeljenja.

Proslavi je prisustvovala dugogodišnja članica Predsjedništva MH Mostar, glasovita odvjetnica, Nada Dalipagić, kao izaslanica jednoga od najistaknutijih Matičinih ogranaka - koju smo zamolili tim povodom za razgovor.

Puno nas toga zanima. Bio je to veliki događaj.Kako ste ga Vi doživjeli, s kakvim se dojmovima vraćate iz Zagreba?

- Svečanost povodom obilježavanja 175.obljetnice djelovanja Matice hrvatske je bila doista veličanstvena. Događaj je otvorio prigodnim govorom Predsjednik Matice hrvatske - akademik Stjepan Damjanović, istaknuvši značaj i djelovanje Matice, kao i činjenicu da je riječ o najstarijoj hrvatskoj instituciji kulture, koja je kroz dugi niz godina gradila i čuvala hrvatski identitet. Posebno je naglasio da Matica ima 120 ogranaka i to 90 u Hrvatskoj i 30 u drugim zemljama. Skupu su se također obratili i Mate Granić, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, te Božo Petrač - predsjednik Društva hrvatskih književnika. Interesantno je bilo i obraćanje gospodina Zvonke Kusića - predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a na kraju je skup pozdravio Andrej Plenković - predsjednik Vlade Republike Hrvatske, koji je govorio o značaju Matice hrvatske u izdavačkoj djelatnosti i organizaciji kulturnih manifestacija. Glazbeni dio ove svečanosti bio je izuzetno interesantan: nastupili su Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj" i Zagrebački solisti. Ulomke iz govora Matičinih predsjednika čitali su Ana Vilenica i Robert Kurbaša.

Kako rekoste, uz premijera, prisutnima se obratio i Mate Granić, u ime predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, a naravno, govorio je i predsjednik MH, akademik Stjepan Damjanović. Kako biste u nekoliko rečenica saželi poruke koje su, svaki od njih, odaslali ?

- Matica hrvatska je bila lučonoša i stjegonoša svih najvažnijih zbivanja iz bogate kulturne povijesti Hrvatske, te je gradila i čuvala hrvatski identitet. To je njezino osnovno i sveto poslanje, a to je uglavnom bio sukus izrečenoga u govorima Predsjednika Matice hrvatske te izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske, koja je bila i pokroviteljica ovoga događaja.

Dugi niz godina ste članica MH. Zanima nas Vaše mišljenje o važnosti i cilju Matičinog djelovanja.

- Da, članica Matice hrvatske Mostar sam od njezinog obnavljanja do danas, U tome sam vremenu bila članica Predsjedništva, a u dva saziva sam bila i članica Suda časti u Matici hrvatskoj Zagreb. Značaj Matice je neupitan, a Matica hrvatska Mostar svojim djelovanjem pokazala je da je to kulturna institucija koja promovira sve uspjehe hrvatske kulture u svim segmentima, ali da podupire i suradnju sa svim onim kvalitetnim događanjima u kulturi drugih naroda, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego diljem cijeloga svijeta. Zahvaljujući ovakvom poimanju, Matica hrvatska Mostar iznjedrila je poseban festival - Dani Matice hrvatske - festival Mostarsko proljeće,koji je proteklih godina Mostar učinio središtem kulturnih zbivanja - slobodno možemo reći cijele Europe, gdje gostuju vrhunski umjetnici - slikari, književnici, glumci...

Ove godine dočekujemo svečano 19. Dane Matice hrvatske - festival Mostarsko proljeće i polako se pripremamo za dogodine i naša dva desetljeća misije donošenja svjetlosti umjetnosti i kulture u grad na Neretvi.

Osvrnimo se kratko na povijest ogranka MH u Mostaru.

- Zahvaljujući prije svega entuzijazmu matičara , okupljenih tada oko Predsjednika Matice hrvatske Mostar -Josipa Muselimovića, Matica je započela s obnovljenim radom 1998.godine, te je do danas postala , slobodno možemo kazati, svjetlost koja je promovirala ne samo grad Mostar, nego i cijelu zemlju u najpozitivnijem smislu. Prije svega naprijed spomenutom kulturnom manifestacijom, a potom Izdavanjem časopisa - Motrišta, Suvremena pitanja i Cvitak.

Bili ste duboko sve vrijeme upleteni u festivalska zbivanja Mostarskog proljeća. Prisjetite se najdražih susreta s umjetnicima, najuzbudljivijih trenutaka...

- Svaki od ovih festivala doživljavala sam vrlo intenzivno i smatram se sretnom osobom što sam mogla biti dio ovih kulturnih događanja. Nebrojeni su događaji koji su mi se duboko urezali u sjećanja, susreti sa brojnim velikanima pera i kista, koji su me kao osobu zadivili i oplemenili. Mnoge od tih umjetnika neću nikada zaboraviti, a posebno u najljepšem svjetlu nosim sjećanje na Vjekoslava Šuteja, koji je dao veliki doprinos i poticaj radu Matice hrvatske Mostar.

Puno se toga još tijekom godine zbiva na kulturnom planu zahvaljujući MH Mostar. Uz to, dobili smo Park nobelovaca, spomenike piscima, pjesnicima...

- Da, u ovim proteklim godinama Matica hrvatska Mostar učinila je mnogo dobroga, u smislu širenja kulture, koja nema granica i na najljepši i najplemenitiji način povezuje sve ljude.

Što Vama osobno znači angažman u radu MH Mostar?

- Znači mi mnogo jer mi daje mogućnost da s grupom zaljubljenika i entuzijasta radim na organizaciji najvažnijih zbivanja iz kulture, da imam sreću razgovarati sa vrhunskim književnicima, slikarima i uopće umjetnicima. Posebno uživam družeći se s slikarima, jer je slikarstvo umjetnost koja me duboko impresionira. Valja istaknuti i zadovoljstvo nakon završenih manifestacija, kada se sabiru rezultati i kada zaključimo da smo uradili dobar posao, da je publika bila zadovoljna, a to je nama, matičarima najveća nagrada.

Vjerujem doista da je užitak koji nam pružaju umjetnici - gosti Mostarskog proljeća velika motivacija za pregalački rad.

- U svakom slučaju, ali valja istaknuti veliki doprinos razvoju i napretku Matice hrvatske Mostar Josipa Muselimovića i Ljerke Ostojić - Predsjednice Matice hrvatske Mostar, ali i ostalih matičara koji žive za ovaj festival Matice i sve ostale Matičine aktivnosti.

Vi ste glasovita odvjetnica, supruga i majka... Kako usklađujete obveze na nekoliko strana?

- Činjenica je da je moj posao u odvjetništvu izuzetno stresan i odgovoran i, na određen način nalazim zadovoljstvo - jednu sasvim drugu energiju u radu Matice, a vjerojatno me to dobrim djelom motivira. Mislim da sve obveze izvršavam s posebnim zadovoljstvom i vjerojatno se to vidi i pozitivno rezultira. U svim ovim poslovima uvijek su uz mene moj suprug Saša, te moje kćerke Daniela i Jelena. Ne mogu nikako propustiti kazati da moji unuci - Nadan, Mihaela i Domagoj čine najveću radost moga života, te kada se sve ovo sagleda, mislim da imam razloga za osobno zadovoljstvo.

Ostaje li Vam vremena za sebe, makar za aktivni odmor...? Kako provodite slobodno vrijeme, čemu se posvećujete?

- Slobodno vrijeme ću najradije provesti sa svojim unucima, na nekoj kazališnoj ili kino predstavi, te sa svojim prijateljicama i ta druženja mi izuzetno mnogo znače.

Na kraju, kažimo čitateljima kako mogu, ako žele, postati aktivni članovi MH...

- Na vrlo jednostavan način - treba doći u prostorije Matice hrvatske Mostar i izraziti želju.

Razgovarala: Vesna Hlavaček, [email protected]