Na Trimuši počeo raditi komunalni redar

trimuša i bare

Zapošljavanje djelatnika na Trimuši je veliki korak u zaštiti zelene oaze u gradu. S gledišta čistoće i sigurnosti ovim se potezom Trimuša pretvara u ono što je prvenstveno i trebala biti - oazu mira, čistoće i pluća grada", kazao je predsjednik i pokretač građanske inicijative "Zajedno za Trimušu" Darko Karačić.

Prva poslijeratna akcija čišćenja Trimuše organizirana je 2011. i rezultirala je prikupljanjem više od 250 vreća smeća, građevinskog materijala, namještaja i dijelova automobila. Tom akcijom jasno se ukazalo na stanje koje je Trimušu umjesto u pluća grada i zelenu oazu pretvaralo u odlagalište otpada.

Velikim naporima članova inicijative i akcijama koje su uslijedile stanje na trim stazi se poboljšavalo, a 2013. godine od nadležnih tijela u Gradu Mostaru postavljen je znak zabrane ulaska automobilima u večernjim satima. U organizaciji inicijative obnovljene su klupice na šetalištu uz Radobolju, te organizirana sadnja mladica bora.

Projekt postavljanja komunalnog redara na trim stazu, uz ekološki, ima i socijalni karakter budući da je jednome, do sada nezaposlenom građaninu Mostara, osigurano radno mjesto.
Iz inicijative je poručeno da nastavljaju dalje sa svojim aktivnostima. Slijedi uklanjanje oborenih stabala kao i sječa starih i suhih koji ugrožavaju posjetitelje.

Akcija čišćenja cjelokupnog područja trim staze od raslinja će se raditi u fazama, nakon kojih će Trimuša sigurno predstavljati ono što jest - ponos grada Mostara. Inaèe, projekt financiraju brojne mostarske tvrtke i pojedinci koji su zaljubljeni u ovu mostarsku oazu.

dnevni list