Na jesen u mostarskim školama 1023 prvašića

Prvašići

Upisi se vršili u 22 škole

Tako su se u mostarskim školama, tijekom upisnih rokova, za početak obrazovanja u školske knjige po prvi put upisala imena od 1023 prvačića, od čega su 494 djevojčice i 529 dječaka, potvrdila je Senada Sadović, voditeljica Službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport mostarske Gradske uprave.

- Upis je obavljen u vremenu od 16. travnja do 28. svibnja u 22 mostarske škole. Ukupno je upisano 1023 učenika, od čega su 494 djevojčice i 529 dječaka, kazala je Sadović. Prilikom proteklog upisnog roka, po njezinim riječima, najviše djece upisano je u Drugoj osnovnoj školi sa 93 učenika. 89 učenika upisano je u Osnovnu školu ''Ivan Gundulić, a 79 učenika u OŠ ''Petar Bakula''.

U Četvrtu osnovnu školu upisana su 73 učenika, u Treću osnovnu školu 46, dok je u Šest osnovnu školu upisano 35 učenika, a u Sedmu osnovnu školu 23 učenika. U Osnovnu školu ''Zalik'' ove godine je upisano 50 učenika, a u OŠ ''A.B. Šimić'' 70, dok je u Osnovnu školu ''Ilići'' upisano 28 učenika. Za stjecanje znanja u nadolazeću školsku godinu u Osnovnoj školi ''Silvije Strahimir Kranjčević'' upisan je 61 prvačić, dok je u Osnovnu školu ''Cim'' upisano 15 učenika, te u OŠ ''Ilija Jakovljević'' 58 učenika, a u OŠ ''Bartol Kašić'' 43 učenika.

U Osnovnu školu ''Blagaj'' ove godine upisano je 32 učenika, a u OŠ ''Gnojnice'' 42, dok je u OŠ ''Marin Držić'' upisana 42 učenika, a u OŠ ''Kruševo'' 22, u OŠ ''Bijelo polje - Potoci'' 61, OŠ ''Vrapčići'' 31, OŠ ''Drežnica'' 21, te u OŠ ''Ivan Gundulić'' 89 prvačića. Najmanji broj učenika upisan je u Osnovnu školu ''Omer Maksumić Podveležje'' sa 9 prvačića.

Postignut kontinuitet

Osvrnuvši se na proteklo razdoblje, Sadovićka tvrdi da je na području grada Mostara, prilikom proteklog upisnog razdoblja, u odnosu na proteklu godinu upisano svega dvadesetak učenika više. To, po njezinim riječima, najbolje potvrđuje da se postigao jedan kontinuitet nakon prelamanja i velikih oscilacija po broju upisanih učenika u prve razrede, koji je uzrokovan reformom u obrazovanju i uvođenjem devetogodišnjeg obrazovnog sustava, piše Dnevni list.