MUP HNŽ: Vlasnici neregistriranih vozila će ići u zatvor!

stop policija
... vozila i bez važeće police osiguranja, navodi se iz Ureda za informiranje MUP-a Hercegovačko - neretvanske županije.

"Ovim putem upoznajemo javnost, a pogotovo vozače sudionike u prometu da je upravljanje neregistriranim vozilom koje sudjeluje u prometnoj nezgodi, a nema važeću policu osiguranja nije samo prekršaj već i kazneno djelo, propisano članom 23. Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti (Sl. novine F BiH, broj 24/05) koji glasi:

Svaka osoba koja ima u posjedu ili u vlasništvu vozilo u upotrebi u FBiH, na cestama ili područjima dostupnim javnosti i koji ne pribavi osiguranje od odgovornosti prema trećim osobama, koji proizilazi iz prometnih nezgoda, kaznit će se zatvorom od 30 dana do 3 godine", priopćeno je iz MUP-a HNŽ.

PU Mostar - postaja prometne policije, kod obrade Zapisnika o očevidu evidentiranih prometnih nezgoda u situacijama gdje je u nezgodi sudjelovalo neosigurano vozilo, protiv vozača tog vozila podnosi se Izvještaj o izvršenom KD-u nadležnom tužiteljstvu HNŽ.

PU Mostar u posljednjih šest godina podnijela je 211 izvještaja nadležnom tužiteljstvu, s ovakvim načinom postupanja nastavit će se i dalje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, stoji u priopćenju županijskog MUP-a.