Multietnički Mostar: Ubij, ubij Ultrasa“ – najčešče „zvono“ na mobitelima tinejdžera

Istraživanje je provedeno u anketiranju 500 učenika završnih razreda osnovne škole ( 7 i 8 razred) te srednjih škola.

Novinari koji su radili na istražavanju, opisali su ovu skupinu kao vrlo „ozlojeđenu, gnjevnu, ratobornu, spremnu na nasilje i pomalo apatičnu."

Tinedjžeri očito preuzimaju stavove i razmišljanja odraslih i okoline, a potom ih kanaliziraju na način primjeren njihovom uzrastu i okolini kojom su okruženi, zaključila je novinarska ekipa portala Moinfo.ba koja je radila na istraživanju.

„I sami kažu da su im omiljeni sadržaji na internetu videa i fotografije navijačkih skupina, sukoba na nacionalnoj osnovi te komentari na lokalnim portalima na nacionalnoj osnovi. Na pitanje da li i oni učestvuju u takvim komentarima uz tekstove ili na forumima, većina je rekla da učestvuje „često", ali da ih prate i čitaju svakodovno. Alarmantno je da se skoro 20% tinejdžera iz ove ispitane skupine boji da će opet biti rat u Mostaru.

Skoro 35 % tinejdžera iz ove skupine drži aktivnim zvono za mobitel sa melodijom „Ubij, ubij Ultrasa", dok njih više od 40 % ima ovu melodiju među nekoliko omiljenih zvona koje povremeno aktiviraju.

Na pitanje zašto koriste ovu ratobornu meolodiju zvona i da li su svjesni da ona izražava ekstremnu mržnju, većina njih je dalo preovlađujući odgovor: „da to svi rade".

Na Youtube.com nalazi se na desetine videa s pomenutim radikalnim navijačkim refrenom navijača Veleža odakle je tinejdžeri „skidaju" na svoje mobitele, uključujući i snimke s nasiljem navijača Veleža i Zrinjskog. Samo jedan od velikog niza takvih videa koji ima skoro 20 000 pregleda.

Ovakvi podaci su vrlo alramantni i vlasti u Mostaru bi trebale itekako poraditi na ovoj ispitanoj skupini i uopće među tinejdžerima kako bi se u Mostaru izgradila klima tolerancije i povjerenja. Očito je neosporna činjenica da se opće političke tenzije, sporenja i ekonomsko stanje iz bilo kojih razloga najviše odražavaju na skupinu u najosjetljivijem dobu i koja u vrlo skoroj budućnosti treba preuzeti kormilo i graditi grad europskih nazora a posebno na principima tradicionalne mostarske ravnopravnosti i multietničnosti.

 Ta djeca iz istarživanja za par godina će biti mladići, ništa manje gnjevni i ratoborni, te će se umjesto na internetu početi prazniti na ulicama ili stadionima Mostara. Svaki komentar na ovu temu je suvišan, a i to je samo jedan u nizu dokaza koliko je Mostar danas multietčan.