Mostaru skoro 100.000 eura za uređenja turističkih destinacija

blagaj

... Podgorici u Crnoj Gori.

EU financira

Riječ je o projektu kojim se želi poboljšati razvoj turističkih destinacija na rijekama Buna, Jadro i Morača i koji, uglavnom, financira Europska unija s milijun eura. Od tog kolača, Grad Mostar će dobiti skoro 100.000 eura, od čega je 84.500 eura bespovratnih sredstava.

Tako će u fokusu ovog projekta, kada je riječ o Mostaru, biti Blagaj, odnosno, Stjepan grad, tvrđava koja je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, a koja je smještena u blizini čuvene Blagajske tekije, poput magneta, privlači turiste iz cijelog svijeta.

Stoga, u okviru ovog projekta, kako je rečeno iz Gradske uprave Mostar, bit će izgrađena infrastruktura za posjetitelje, odnosno bit će uređena staza prema Stjepan gradu koja će uz zaštitnu ogradu biti i osvijetljena, kao i izgrađen vidikovac, budući da se sa ove tvrđave pruža fascinantan pogled na Blagaj, dolinu Neretve i rijeku Bunu.

Također, bit će postavljen i interaktivni turistički info-panel, a novac iz europskih fondova bit će iskorišten za izradu Studije o potencijalu i turističkoj valorizaciji kule Stjepan grad u Blagaju.

Uz Grad Mostar, u ovom projektu sudjeluje i Turistička zajednica (TZ) Hercegovačko-neretvanske županije.

Obogatiti ponudu

- Kada je riječ o projektima prekogranične suradnje, onda je na prvom mjestu, rekao bih, razmjena znanja, iskustava i dobrih praksi. S druge strane, kada se radi konkretno o ovom projektu, sva pažnja je usmjerena na Blagaj, koji je posljednjih godina istinska turistička mikrodestinacija, a cilj nam je da obogatimo ponudu i da privučemo još veći broj turista - kazao je zamjenik direktora TZ HNŽ Semir Temim.

Mamac za bogatije turiste Temim je naglasio da će u okviru ovog projekta biti izgrađena i šetnica uz lijevu obalu rijeke Bune, na kojoj će biti označena mjesta za odmor, kao i za ribare, kojima će, također, biti kupljena oprema, a s ciljem promocije „flyfishinga", odnosno posebne vrste ribolova, koja predstavlja posebnu atrakciju za strane turiste i ljubitelje prirode i ribolova.

- Vjerujemo da ćemo na taj način privući i bogatije turiste, a vjerujem da će nam od koristi biti i promotivni filmovi koji će biti realizirani u okviru ovog projekta, a koje ćemo predstaviti na jednom od najpoznatijih sajmova turizma u Madridu - istaknuo je Temim.

Dnevni avaz