Mostarcima prijeti epidemiološka katastrofa

Smeće, uborak

Predstavnici neformalne grupe građana "Jer nas se tiče", koja već peti dan drži u blokadi mostarsko gradsko odlagalište otpada "Uborak", u petak su se sastali s predstavnicima gradske vlasti, ali do dogovora o deblokadi deponije nije došlo.

Kao ključni razlog zbog kojeg nije postignut dogovor navedeno je to što građani nisu dobili obećanje da će deponija u narednih godinu dana biti zatvorena i premještena na neku drugu lokaciju.

- Što se tiče našeg zahtjeva o zatvaranju deponije, nismo se složili jer se grad proglasio nenadležnim po tom pitanju i odlučili smo tražiti rješenje na višim nivoima vlasti - kazao je nakon sastanka predstavnik inicijative građana "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

Dodao je kako su svjesni da deponija ne može biti odmah zatvorena, ali da su dali razuman rok, jer, kako je ustvrdio, postojeće odlagalište zbog popunjenosti ne može ni primati otpada još godinu dana.

- Mi nećemo odustati od tog zahtjeva. Građani su spremni izdržati sve. Trpe ovo već dvadeset godina i spremni su ići do kraja - poručio je Hujdur.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina kazala je kako je s predstavnicima građana dogovoreno da se na deponiju ne deponira "sumnjiv otpad", otpad animalnog i medicinskog porijekla, kao i da se komunalni otpad mora odlagati na propisan način.

Grad Mostar, dodala je, ima spremne i projekte za izgradnju pročistača ocjednih voda s deponije, što je također bio jedan od zahtjeva građana, i preko nadležnih institucija nastojat će aplicirati za dobivanje sredstava kako bi se takav pročistač i izgradio.

Dogovoreno je i da se urade sva relevantna mjerenja i analize stanja okoliša na deponiji te da se ti rezultati dostave javnosti.

Iako konačan dogovor nije postignut, Komadina je naglasila kako se mora osigurati obavljanje komunalne djelatnosti i da čitav grad ne može biti talac ove situacije.

- Grad Mostar ne može donijeti nikakvu odluku o izmještanju deponije zato što u to trebaju biti uključeni svi nivoi vlasti, od grada, pa do države - poručila je Komadina te dodala da će svi zahtjevi građana biti preneseni gradonačelniku i da bi sastanak s njim trebao biti održan u ponedjeljak.