Mostarsko Sveučilište dobilo presudu

sveučilište
Konzorcij je tražio isplatu razlike u iznosu od pet milijuna maraka za izvođenje prve faze radova na Sveučilištu te je odlukom Općinskog suda Mostar donesenoj u srpnju prošle godine dobio prvostupanjsku presudu na koju se žalio Odvjetnički ured "Martinović" koji zastupa Sveučilište.

Rok za žalbu

- Žalbeni razlozi tuženoga su uvaženi u što smo bili uvjereni još u vrijeme kada smo primili tužbeni zahtjev. Predstoji revizijski postupak koji će tužitelj najvjerojatnije pokrenuti, s tim da će, s obzirom na kvalitetu obrazloženja drugostupanjske presude, biti "vrlo zahtjevan posao za tužitelja", potvrdio je Josip Roso, odvjetnik koji ispred Odvjetničkog ureda "Martinović" zastupa Sveučilište.
- Iznimno nas raduje da smo između ostaloga otklonili i veliku dubiozu koju bi imalo Sveučilište u Mostaru da je kojim slučajem potvrđena prvostupanjska presuda, odnosno na ovaj način smo dali svoj mali doprinos opstojnosti jedinog sveučilišta na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini, dodao je Roso.
Konzorcij Brodomerkur - A3 ima rok od 30 dana od dana prijema žaliti se na donesenu pravomoćnu presudu.
Reakcije Sveučilišta na donesenu presudu još nisu poznate, a za očekivati ih je idućih dana. Da je kojim slučajem Sveučilište izgubilo drugostupanjsku presudu, posljedice bi za njih bile kobne, jer bi im slijedila blokada računa, koja bi čak dovela i do mogućeg gašenja ove visokoškolske institucije.

Obnovljeno više objekata

Podsjećamo kako je konzorcij Brodomerkur - A3 pokrenuo spor protiv Sveučilišta i tražio dodatnih pet milijuna maraka iz razloga što je u međuvremenu od potpisivanja ugovora (kraj 2006.) do završetka prve faze radova (lipanj 2009.) došlo do enormnog povećanja cijene građevinskog materijala, o čemu je Dnevni list u više navrata i pisao.

Konkretnije rečeno, radilo se o projektu pomoći razvoju Sveučilišta u Mostaru, za koji je Vlada Republike Hrvatske planirala osigurati 360 milijuna kuna za adaptaciju, izgradnju i opremanje objekata kampusa jedinog sveučilišta u Bosni i Hercegovini koje nastavu izvodi na hrvatskom jeziku.
Za prvu fazu radova, koji su trajali dvije i pol godine, izdvojeno je 183 milijuna kuna, a na natječaju posao je dobio konzorcij Brodomerkur - A3, koji je u predviđenom roku završio radove, nakon čega je sudskim putem zatražio dodatnu naplatu troškova. Izvođaču radova sredstva su izravno isplaćivana iz Zagreba, iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), a na temelju sporazuma između MZOS-a RH, HBOR-a i Sveučilišta u Mostaru.

Tijekom prve faze radova u kampusu mostarskog Sveučilišta izgrađeni su potpuno novi objekti Medicinskog, Građevinskog, Filozofskog i Fakulteta zdravstvenih studija, Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta te je izvršena dogradnja i adaptacija Fakulteta strojarstva i računarstva, kao i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Zatim je izvršena adaptacija Ekonomskog i Pravnog fakulteta, kao i Instituta za strojarstvo, a obnovljen je i amfiteatar u središtu kampusa, koji danas koriste Ekonomski i Filozofski fakultet, a u njemu su smještene i prostorije Studentskog zbora. Obnovljena je i zgrada Rektorata na Rondou te su i moderno opremljena oba paviljona Studentskog doma.

Dnevni list