Mostarsko ‘Šetalište’ postalo ‘Trkalište’

Mostar, mostarsko šetalište, šetalište

Posebno je popularno zbog obližnjeg parka Zrinjevac, pa veliki broj Mostaraca malo svježijeg zraka navečer potraži u izlasku s djecom koja, kako računaju, mogu slobodno hodati, šetati i igrati se.

Psi, skuteri i vozila

Međutim, sve češće se građani bune da njihov mir u pješačkoj zoni „Šetališta" remete razna vozila koja ulaze u zonu šetališta, psi koji slobodno hodaju bez brnjice , često i bez nadzora vlasnika, pa čak i skuteri s kojima se neodgovorni pojedinci u večernjim satima vozaju ulicom kojom je inače zabranjen promet.

Građani nam kažu da se zna dogoditi da u pojedinim trenucima „Šetalište" postane „Trkalište" i to posebno zbog velikog broja skutera koja kruže tom lokacijom te voze takvom brzinom da postoji velika opasnost i za same prolaznike. Opasnost je posebno velika za djecu, koja na tu lokaciju dolaze u velikom broju, a česte su i gužve.

Ogorčeni su što ama baš ništa u ovom gradu ne može biti onako kako bi trebalo ili kako je zamišljeno. Vrlo brzo i vrlo lako se nađe način i opravdanje da se prekrši neki propis, a i nadležni nađu razlog i način da ne sankcioniraju prekršitelje.

Iako postoji jasna signalizacija o zabrani ulaska vozila u područje „Šetališta" (osim onih s dozvolom) i sami smo zatekli, u po bijela dana, taksi vozilo koje je bez ustručavanja ušlo u zabranjenu zonu. Primijetili smo za za vrijeme našeg kratkog obilaska i nekoliko pasa, poneki skuter, te više parkiranih vozila.

Bez sankcija i odgovornosti

U sami park Zrinjevac koji se nalazi odmah do „Šetališta" zabranjen je ulazak psima, nošenje oružja, parkiranje vozila, bicikla i unošenje alkohola. No, upozorenja i signalizacija očito nisu dovoljni. A sankcija, po svemu sudeći nema. Apsurdno je da je čak i lopta zabranjeno „sredstvo" u parku, a da veliki broj vozila i skutera u večernjim satima na „Šetalištu" nitko ne reagira.

Pokušali smo u petak stupiti u kontakt s nadležnima u MUP-u da bismo provjerili da li je policija izdala ijednu kaznu za kršenje ovih propisa, bilo da se radi o kršenju zabrane prometovanja ulicom Nikole Šubića Zrinskog ili o puštanju pasa s uzice i provođenju bez brnjice. Posebno je pitanje koja točno vozila imaju „dozvolu" za prolazak ovom ulicom i tko ima ovlaštenje da tu dozvolu izda?

Međutim, kako su rekli, za izjave je nadležan samo glasnogovornik, a on je kako neslužbeno saznajemo na godišnjem odmoru.

Prije nekoliko dana je jedna politička stranka reagirala zbog slučaja smrti čovjeka iz Livna na neobilježenom i neograđenom gradilištu u Mostaru, tražeći odgovornost od nadležnih zbog propusta u radu.

Velika je mogućnost da se neki sličan nesretan slučaj „dogodi" i u popularnom „Šetalištu" u centru grada, pa se logično upitati tko će biti odgovoran ako se npr. dogodi da pas ugrize dijete, da skuter ozlijedi nekoga ili da uslijed zaigranosti nečije dijete „završi" pod nekim vozilom?

Piše: G.S. , [email protected]