Mostarsko čudo (ne)viđeno: ilegalni deponij u središtu grada

deponija, parkovi
Rezultati njihova divljaštva su na tisuće tona smeća tek nekoliko stotina metara od naselja Jasenice i rijeke Neretve.

- Čudno je što jedno legalno, gradsko komunalno poduzeće radi ovakve stvari. Mi smo na ovaj problem upozoravali više puta prošle godine, u dopisima medijima, gradonačelniku, Gradskom vijeću, komunalnoj inspekciji, no sve je prošlo tek s nekoliko novinarskih priloga, tekstova i prestanka odlaganja smeća na par dana. Nakon toga se nastavilo po starom, pa se čini kako ćemo morati poduzeti radikalnije mjere i ovomu konačno stati na kraj. A te radikalnije mjere su blokada Čekrka - najavio je tajnik Ekoudruge Jasenica Lazo Rajič, istaknuvši kako je veliki problem koji ostaje nakon zatvaranja ovakvih, divljih deponija, što se oni ne saniraju.

 - Nakon višegodišnje borbe Ekoudruge Jasenica s Parkovima, komunalnom inspekcijom, Gradskom upravom oko zatvaranja divljeg deponija kraj Avijatičarskog mosta, dogodilo se da on još uvijek nije saniran. Prestalo se odlagati, a sve odloženo smeće je ostalo i dalje ugrožavati biljni i životinjski svijet uz Neretvu - kazao je Rajič.

S bezobzirnošću koju JP Parkovi pokazuju već godinama, odlažući komunalni otpad, izgleda, tamo gdje im se prohtije, i te kako je upoznata i Služba za inspekcijske poslove Gradske uprave Mostara. No još uvijek nisu učinili dovoljno da zaustave ovo divlje odlaganje.

- Više puta inspektori su obavljali kontrolu i na licu mjesta zatekli radnike Parkova kako na spomenutom lokalitetu deponiraju komunalni otpad, što im nije dopušteno. Podnesene su i dvije prekršajne prijave sudu. Jedna je već riješena, 25. siječnja ove godine, i JP Parkovi su kažnjeni s uvjetnom kaznom od 2500 KM, a odgovorna osoba s 800 KM. Od druge prijave još uvijek nemamo presudu. Inspektori nastavljaju pratiti situaciju, prijave će se nastaviti podnositi, a vjerujem kako će sud ubuduće izricati strože kazne. Ako bude toliko nagomilanog otpada, mi ćemo zapečatiti deponij - kazao je voditelj Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara Hilmo Đidelija.

slobodna dalmacija