​Mostarski vrtići popunjeni, 105 djece na listama čekanja

djeciji vrtic, Mostar, upis, skandal, vrtić, djeca rast, vrtić, maribor, iživljavanje, Mostar, dječiji vrtići, Down sindrom, Mostar, dječiji vrtići, Dječji vrtići, upis, dani kruha, dječiji vrtići, Mostar, gradski vrtić, Mostar, pravila, dječiji vrtići, djeciji vrtic, upis, Danijela Kegelj, vrtić, Dječji vrtići, Mostar, vrtić, djeciji vrtic, gradski vrtić, Dječji vrtići, Hercegovina, Mostar, dani kruha, dječiji vrtići, dijete, vrtić, teta u vrtiću, Sarajevo, djeciji vrtic, dječiji vrtići, upis, upisi, dječiji vrtići, Dječji vrtići, Mostar, dijete, vrtić, skupština, predškolski odgoj, vrtić, kazna, vrtić radobolja, Mostar, vrtić, gradski vrtić, Dječji vrtići, Mostar
... i roditelja nisu mogle biti zadovoljene, piše Večernji list BiH.

Liste čekanja dosta su duge, bilo da je riječ o privatnim ili državnim vrtićima. Prema riječima ravnateljice Javne ustanove "Dječji vrtići" Mostar Danijele Kegelj, na listi čekanja je 105 djece. - Otprilike polovina njih čeka mjesto za jaslice, a druga za vrtićki program.

Mi još uvijek ne osjećamo nedostatak djece za razliku od škola - kazala nam je ravnateljica Kegelj i dodala:

- Imamo 437 djece, četiri jasličke skupine u kojima je 72 djece, dok je 14 skupina vrtićke dobi. Kegelj je potvrdila kronični nedostatak mjesta u vrtićkim ustanovama dodavši kako će cijene ostati jednake kao i prošle godine, a određene su u skladu s duljinom boravka djece.

Podjednaka popunjenost

U Javnoj ustanovi "Dječji vrtići" Mostar, koja je u državnom vlasništvu, cijena jasličkog programa je 190 KM, cjelodnevnog boravka 160 KM, poludnevnog 120 KM, dok igraonički program stoji 60 KM mjesečno.

Zanimalo nas je i u kojim se vrtićima najčešće traži mjesto više, na što je Kegelj kazala kako vlada veliko zanimanje za svim vrtićima.

- Gužva je jednaka u svim vrtićima, i kad je riječ o jasličkoj i vrtićkoj dobi. Nekada prije mogli smo izdvojiti neke vrtiće u kojima se tražilo mjesto više, no sada su liste čekanja gotovo podjednake - kazala je Kegelj dodavši kako su liste čekanja podjednake za jasličku i vrtićku dob.

U razgovoru je istaknula kako je sve veći broj djece s razvojnim poteškoćama koja traže uključivanje u vrtić te bivaju uključena.

- Događa nam se da nam ostaju velike liste čekanja djece i bez poteškoća i one s poteškoćama, a da djeca s poteškoćama od krajnje društvene zajednice nemaju riješen problem asistencije.

Onda smo u cijeloj toj priči prepušteni sami sebi. To je zaista složena problematika za koju se iskreno nadam kako će se što prije riješiti.

U današnje vrijeme, kada je sve manji broj djece, trebamo biti sretni što ih imamo toliko i svakim danom se sve više truditi kako bismo našim mališanima povećali kvalitetu života te boravka u našim vrtićima - kaže ravnateljica Kegelj.

I privatni vrtići popunjeni

Kapaciteti i u privatnim mostarskim vrtićima su popunjeni. Tako u vrtiću "Sportić" imaju četiri skupine jasličkog programa, čija je cijena 210 KM, dok osam skupina vrtićke dobi boravi u ovom vrtiću po cijeni od 180 KM - kazao nam je Miroslav Klepić, vlasnik vrtića "Sportić".

Dodao je i kako nude program poludnevnog boravka od šest sati dnevno, čija je cijena 160 KM, te program od četiri sata, koji stoji 140 KM.

U razgovoru je istaknuo kako se i u tom vrtiću tražilo mjesto više, no, kako kaže, odmah su znali koliko djece mogu primiti te su na samom početku savjetovali roditeljima da svoje mališane pokušaju upisati u druge vrtiće u Mostaru.

Mjesto više tražilo se i u privatnom vrtiću "Čudesna šuma". - Kapacitet našeg vrtića je popunjen, imamo dulju listu čekanja, na kojoj je oko 50 mališana, ako ne i više - kazala je Ivana Brkljača, ravnateljica vrtića "Čudesna šuma" u Mostaru.

U razgovoru je kazala kako imaju dvije vrtićke i jednu jasličku skupinu. Mjesečna cijena jasličkog programa u tom vrtiću je 220 KM, a vrtićkog je nešto niža - 200 KM - zaključila je Brkljača.