Mostarski studenti: Posla ima, samo trebate biti dovoljno dobri u onome što radite

Vlada HNŽ, stipendije, studenti, studenti, ovisnost, tehnologija, studenti, stanovi, Mostar, studentski dom, savjeti, preživljavanje, studenti, sveučilište, Mostar, studiranje, studenti, skupoća, brucoši, party, učenje, alkohol, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, brucoši, upis, studenti, prevara, stanovi, studenti, Mostar, sveučilište, studenti, hrana, menza, kolumna, studenti, sveučilište, Mostar, upis, Mostar sveučilište, upis, sveučilište, Mostar, studenti, stanovi, Mostar, sveučilište, upis, Mostar, studenti, studiranje, Sveučilište u Mostaru, Mostar, sveučilište, studenti, Hrvatska, studenti, Mostar, Mostar sveučilište, život, Mostar, studenti, studentski dom, Mostar, studenti, tečajevi, tečaj, Mostar, upisi, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište Mostar, upis, Mostar, Mostar, Sveučilište Mostar, sveučilište, studenti, Mostar, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, slobodna mjesta, Mostar, studenti, Mostar, svečilište, studenti, Sveučilište Mostar,
Na Sveučilištu u Mostaru studira oko 15.000 studenata, a bitno je navesti i podatak da veliki broj ovih studenata dolazi iz drugih gradova u BiH, čak jedan dio njih dolazi i iz drugih država, na prvom mjestu Hrvatske. Mostar je, to je evidentno, privlačna destinacija za mlade ljude koji žele studirati, a Sveučilište u Mostaru sa svim svojim modernim kapacitetima pravi je izbor za njih. S Borisom Blaževićem iz Novog Travnika, Andreom Ban (Travnik) i Nikolinom Todorović (Konjic), studentima pete godine Filozofskog fakulteta (njemački jezik i književnost) Sveučilišta u Mostaru, razgovarali smo o tome kako je studirati u Mostaru.

Kakvi su uvjeti za studiranje u Mostaru i zašto ste izabrali baš ovaj grad?

Andrea: Meni je sestra studirala u Mostaru, tako da sam se i ja odlučila za ovaj grad, a tako je i roditeljima lakše financijski podržavati moje studiranje. Mostar mi je bio prvi u planu, a kad sam ovdje došla, odmah mi se svidjelo, tako da sam odlučila tu i ostati. Studentski život u Mostaru je lijep, smještaj imam u privatnom stanu. Uz potporu roditelja može se ovdje živjeti studentskim životom.

Prioriteti?

Nikolina: Fakultet je, naravno, na prvom mjestu, nakon toga na red dolaze druge stvari. A prije svega prioritet je pokušati se osamostaliti, sami pronaći neke studentske poslove kako bismo olakšali sebi, a naravno i svojoj obitelji što se financija tiče.

Boris: Prije svega fakultet, nakon toga imamo izvannastavne aktivnosti koje pokušavamo uklopiti u naše obveze. Tu su također studentski klubovi, studentske udruge koje nude dosta prostora za djelovanje izvan nastave. Izvannastavne aktivnosti na Sveučilištu u Mostaru zaista su raznovrsne. Mislim da na svakom fakultetu djeluje po jedna udruga ili klub studenata koji nudi studentima mogućnost da se uključe i rade nešto dodatno. Kod nas na Filozofskom fakultetu ima dosta udruga i klubova, gotovo svaki studijski smjer ima neku studentsku organizaciju.

Vecernji.ba