Mostarski studenti pisali Vladi Republike Hrvatske

studenti, Mostar
...hrvatskom Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u kojem se zahtjeva omogućavanje zapošljavanja studenata iz BiH s hrvatskim državljanstvom u Republici Hrvatskoj putem studentskih ugovora.

Dopis su potpisali svi predsjednici zborova Hrvatskog studentskog zbora.

"Studentima koji imaju hrvatsko državljanstvo, ali ne i prebivalište u RH, nije omogućen rad posredstvom studentskoga servisa. U javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova na prijedlog Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru kao Hrvatski studenski zbor predložio je intervenciju u Nacrt prijedloga predmetnog Zakona kako bismo i studentima Sveučilišta u Mostaru s hrvatskim državljanstvom omogućili rad posredstvom studentskih ugovora. Do danas nemamo povratnu informaciju hoće li navedeni prijedlog ući u Zakon o obavljanju studentskih poslova, a niti hoće li zakon i kada stupiti na snagu", navodi se u dopisu.

Iz Studentskog zbora nadalje ističu kako takav pristup stavlja bh. studente u nepovoljan položaj, "dajući im do znanja kako bilo koji državljanin Europske unije ima veća prava od hrvatskih državljana s prebivalištem u Bosni i Hercegovini".

Također, kako navode, statistike pokazuju kako Republika Hrvatska uvozi tisuće stranih radnika, bez obzira na nezaposlenost mladih Hrvata u Bosni i Hercegovini.

"Iz toga Vas razloga kao predstavnici studenata molimo da u Zakonu o obavljanju studentskih poslova uvrstite prijedlog Hrvatskog studentskog zbora kako bi i studenti koji imaju hrvatsko državljanstvo, a nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, mogli koristiti pravo na rad posredstvom studentskog ugovora", navedeno je, uz ostalo, u dopisu Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.