Mostarski liječnik osumnjičen za ratne zločine nad Hrvatima

kreso
... kako piše dnevnik.ba i dr. Samir Kreso, ugledni mostarski liječnik, šef službe za otorinolaringologiju (ORL) u Regionalnom medicinskom centru dr. Safet Mujić. Dr. Kreso (51) je prije tjedan dana uhićen zajedno s Enesom Ćurićem (58), Ibrahimom Demirovićem zvanim Hećim (59) i Habibom Čopelj (67). Svi uhićeni su iz Mostara i terete se da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika.

Obrana sa slobode

-Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana. Između ostalog, mjera pritvora je predložena zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak i zbog opravdane bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, suučesnike i pomagače, odnosno da bi uništili dokaze i tragove bitne za ovaj postupak, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

No, Kreso i ostali nisu završili u 30-dnevnom pritvoru, nego će se odlukom Suda BiH braniti sa slobode. Po izlasku iz pritvora Kreso je u Bijelom Polju dočekan uz zapaljene baklje, zastave BiH i glasnu podršku lokalnog stanovništva. Veli kako ništa nije skrivio, te kako se osjeća kao Jozef K. iz Procesa Franza Kafke.

-Osjećam se kao glavni lik u Procesu Franza Kafke. Odveden sam zbog nekog procesa, a uopće ne znam o čemu se radi. Sve je isto kao kod Kafke. Ovaj proces nema nikakvog smisla, nema prave optužnice a vidjet ćemo tko je zamislio da se ovo odigra. Branim se sa slobode u procesu u kojem mi uopće nije jasno koja je moja uloga. Nikad u životu nisam doživio veću uvredu. Ovo je uvreda za moju čast, rekao je Kreso lokalnim medijima po izlasku iz pritvora, prenosi Dnevnik.ba.

No, iz Tužiteljstva su pojasnili kako su Kreso i ostali osumnjičeni da su u svojstvu upravnika zatvora i vojnika Armije BiH bitno doprinijeli da se vrše nezakonita uhićenja i zatvaranja Hrvata. Istovremeno, tereti ih se i za nečovječna postupanja, zlostavljanja, mučenja, nanošenja ozljeda fizičkog integriteta i zdravlja te prisiljavanja na prinudni rad. Sve se činilo s namjerom da svojim radnjama uspostave i održavaju sustav zlostavljanja zarobljenih civila i vojnika hrvatske nacionalnosti. Hrvati su zatvarani su privatnim objektima Omorikine i Skenderine te u logoru u Osnovnoj školi Bratstvo i jedinstvo u Potocima, sjeverno od Mostara. U zarobljeništvu je bilo više od 107 zatvorenika, uključujući žene, djecu i starce, a više zatvorenika je smrtno stradalo.

Komora i bolnica bez komentara

U Kresinu su zaštitu stali iz malo poznate političke stranke Unija socijaldemokrata (USD). Kreso je predsjednik organizacije ove stranke za Grad Mostar, a i nositelj je liste stranke za HNŽ na predstojećim izborima.

-Kukavički i podlo je namješten pokušaj da se dr. Kreso kompromitira i diskreditira na prizeman i perfidan način kroz montiranu i na lažima zasnovanu takozvanu optužbu za ratne zločine. Dr. Kreso je spašavao ljudske živote u Bjelopoljskoj kotlini i Gradu Mostaru, spašavao je vojnike, djecu, žene, starce, pružao im svu moguću pomoć i brigu, koristeći se svojim znanjem i vještinom, priopćeno je iz USD.

Međutim, Zoran Zovko, predsjednik HVIDRA-e u HNŽ-u je za Dnevni list izjavio kako je sve počelo krajem lipnja 1993. godine kad je došlo do prelaska Bošnjaka iz HVO-a u Armiju BiH. Tada su se, kako je kazao Zovko, u okviru šire akcije svi domaći Bošnjaci u HVO-u, njih oko 200, okrenuli oružjem HVO-a protiv Hrvata i stavili na raspolaganje Armiji.

-U toj su akciji zarobili oko 210 ljudi u Bijelom Polju, od toga oko 100 civila, žena, djece i staraca, te ostalih vojnika koji su do tada bili zajedno s Bošnjacima na položaju prema linijama Vojske Republike Srspke. Nakon toga, uspostavili su logor u Osnovnoj školi Bratstvo i jedinstvo, gdje je bio smješten i najveći dio zarobljenih. U logoru su vladali vrlo loši uvjeti, a smrtno je stradalo nekoliko osoba, rekao je Zovko Dnevnom listu uz opasku kako bi rješavanje ovog slučaja trebalo dovesti do rasvjetljavanja okolnosti pod kojima je otpočeo sukob HVO-a i Armije BiH u Hercegovini.

Istovremeno, Kreso je unutar Liječničke komore HNŽ-a član Povjerenstva za financijska pitanja. Iz Komore, pak, kao ni iz RMC Safet Mujić nije bilo moguće dobiti komentar o ovom slučaju, navodi dnevnik.ba.