FOTO  Mostarski karneval: Spaljen Marko Franko Švicarac

karneval, Mostar

Najljepši sud Karnevalske Republike Centar 2 u Mostaru proglasio je sinoć Marka Franka Švicarca krivim, osudio ga na kaznu spaljivanjem i izvršio je odmah, ostavljajući okrivljenom pravo na žalbu dogodine.

Posjetitelji završne noći karnevala u ovom mostarskom naselju osim paljenja princa karnevala (krnje) uživali su u predstavi bacačice plamena, vatrometu, kušali krofne koje je djelila baba mačkaruša, prisjećali se najboljih maski iz proteklih petnaest godina koliko se organizira ovaj karneval.

A u tih petnaest godina, kako kažu, vrijeme karnevala je vrijeme kada se bude iz sna koji snuju ostalih dana u godini. Probuđeni postaju svjesni krivaca za soje nedaće, svake godine odabiru najvećeg i javno ga spaljuju na ulici. Na lomači u ovom mostarskom naselju gorili su i Paddy Plishbrown i Valentin Nisko, Odisejdo Bajramović, Zvjerko Pilijanović, Vladin Blećo, Ćiro Morić, gospođica Vjećnica, Stipe Blesić, Buljo Šešbešlić...


Sinošnju presudu Najljepšeg suda Karnevalske Republike Centar 2 prenosimo u cjelosti:

 

KARNEVALSKA REPUBLIKA CENTAR 2
NAJLJEPŠI SUD CENTRA 2

Mostar, 17. veljače 2015.g.
Br: 1/15-2015


Na sjednici održanoj 17. veljače 2015.g. o uptužnici napaćenog puka Centra 2, rektuma od rektuma Europe, protiv galopirajuće rastućega Marka Franka Švicarca, temeljem članka 5, točka 2, dvotočke 3 Kaznenog zakonika Karnevalske Republike Centar 2, donosi poetski transparentnu presudu:


K R I V J E !


Galopirajuće rastući Marko Franko Švicarac i osuđuje se na jednokratnu kaznu spaljivanja ekološkim drvenim žigicama s logotipom Dražena Roćija Markotića, a sve u duhu dobre stare španjolske inkvizicije. Kazna se ima obaviti 17. veljače 2015. godine na Trgu Buka i Maškara u Centru 2.

Napomena: Okrivljeni ima pravo žalbe dogodine.


O B R A Z L O Ž E NJ E


KADA SI SE RODIO
SIMPATIČAN I MALI
SVIMA SI NAM GODIO
SVOJIM SMO TE ZVALI


AL' ONDA SI RASTAO
K'O GLJIVA POSLIJE KIŠE
I DUG SI POSTAO
ŠTO KRV NAM SIŠE

SVATKO TE SE BOJI
KOŠTAŠ NAS PREVIŠE
JER TEČAJI TVOJI
U CRNO NAS ZAVIŠE

BANKE ĆE SAZNATI
A I TVOJA ŠVICA
DA NOĆAS ĆEŠ SIJATI
ZAPOLJEN OD ŠIBICA!


P r e d s j e d n i k
Najljepšeg Suda Centra 2

Cigo Mostarski

ŽIVI ŽIVI DUH MAŠKARA