MOSTARSKI FRANJEVCI Grade studentski dom, pučku kuhinju, centar za dijalog i savjetovalište

franjevci, Mostar, gradnja
Gradnja je započeta prvim donacijama hrvatske Vlade za pomoć Hrvatima u iznosu od milijun kuna, što je 250 000 maraka.

„Za sada imamo toliko novca. Nadam da će hrvatska Vlada kroz novčanu pomoć nastaviti pratiti ovaj projekt do njegovog završetka, iako ćemo za sredstva aplicirati i kod drugih institucija koje imaju humanitarni prefiks", rekao je za Hrvatski Medijski Servis gvardijan fra Iko Skoko.

Prema njegovim riječima, taj novac je utrošen za uklanjanje potpuno devastiranog objekta, iskopavanje podrumskih prostorija te betoniranje.

Fra iko Skoko:Pomogla nam je Vlada Hrvatske, a tražit ćemo pomoć i od drugih

U objektu će, kako piše Hrvatski Medijski Servis biti studentski dom s 50 dvokrevetnih soba, za smještaj 100 studenata. „Pučka kuhinja" bi trebala imati kapacitet od 200 obroka dnevno, a u sklopu objekta bit će i međunarodni centar za dijalog, bookcrossing i savjetovalište.

Zamišljeno je da studenti koji budu studirali i živjeli u studenskom domu rade oko 9 sati tjedno u kuhinji ili pomažu u proizvodnji hrane. Cilj je, kaže fra Iko, da objekat bude samodrživ.

„Prioritet će imati studenti koji dolaze iz višečlanih obitelji bez ikakvih primanja. Uvijek se trudimo pomoći svakome tko dođe, ali to nije sustavno pomaganje, tako da nam je „Pučka kuhinja" prioritet. Time bi dobili stalnu adresu na koju bi se mogli obratiti svi ljudi kojima je osnovna, egzistencijalna pomoć prijeko potrebna", pojasnio je fra Skoko.

/G. Krišto/HMS/