FOTO  Mostarske Židove ugostili hercegovački franjevci

židovi i franjevci večera

Franjevački samostan na čelu s gvardijanom fra Ikom Skokom organizirao je Seder večeru za sve Židove u Mostaru i njihove goste. Na slavlju su sudjelovali i mladi Židovi iz svijeta koji uče na United World College u Mostaru. Oni su predvodili molitvu. Slavlje Seder večere započelo je molitvom i čestitkama.

Erna Danon-Cipra, potpredsjednica Židovske općine Mostar, rekla je kako je slavlje Pesaha, središnjeg židovskog blagdana, u prostorijama Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla jedinstveni događaj, te veliki znak međureligijskog dijaloga u Mostaru. Ona tvrdi kako je to prvi put u povijesti da je jedan franjevački samostan u svijetu organizirao slavlje najvećeg židovskog blagdana u svojim prostorijama. Zahvalila je franjevcima Mostara za taj veliki dar njima Židovima, ali i veliki znak međureligijskog dijaloga i suradnje u gradu na Neretvi!

Gosp. Danon-Cipra duboko se nada kako će se međureligijski dijalog i dalje razvijati na dobrobit svih. Na slavlju je sudjelovalo i najstarija članica Židovske općine Mostar osamdeset-sedmogodišnja gosp. Cilika Botić r. Altkorn. Na pitanje što je bio motiv da se Seder večera organizira u Franjevačkom samostanu gvardijan gvardijan prof. dr. fra Iko je odgovorio kako židovska zajednica u Mostaru nema sinagoge ni svojih adekvatnih prostorija te da je logično da velika zajednice, ako što je Franjevački samostan sv. Petra i Pavla, pomaže male religijske zajednice.