Mostarska muška klapa Krš na velikom klapskom festivalu u Sloveniji

...klapski festival 'Ljubljana 2013.' koji će se održati u subotu, 16. ožujka s početkom u 20 sati u glavnom slovenskom gradu.
Festival je natjecateljskog karaktera i nastupit će 12 klapa iz raznih zemalja, a predstavnici BiH dobili su poziv od organizatora iz Studija AMC koji ih je otkrio preko interneta.
Vidjeli su snimke i videoklipove klape Krš na internetu i jednostavno se, kaže Filipović, oduševili, te ih pozvali na sudjelovanje bez da su tražili demosnimke, koje se obvezno prilažu prilikom prijave za natjecanje.

Nastupit će 12 klapa

- To je veliko priznanje za klapu Krš, kazao je maestro Filipović koji je preksinoć nakon probe koja je održana u prostorijama HKD-a Napredak priznao da očekuje plasman među prva tri mjesta, iako je više nego svjestan da će konkurencija na ovom festivalu biti iznimno jaka.
Za titulu najboljih natjecat će se 12 klapa i sasvim je jasno da će svi dati maksimum od sebe, no cijelu proceduru pratit će stručni žiri koji će na kraju svečane večeri proglasiti najbolje.
Prema pravilniku festivala, svaka klapa pjeva jednu popularnu skladbu, koju mora izvesti uz dva, tri ili četiri žičana instrumenta, naravno akustična bez ikakve elektronike.
Moraju otpjevati jednu četveroglasnu popularnu skladbu i jednu autorsku. Tako će klapa sačinjena od devet Mostaraca u glavnom gradu premijerno zapjevati skladbu autora Dragana Filipovića pod nazivom 'Prvi ples', te se nedvojbeno vinuti do zvijezda klapske glazbe i na međunarodnoj sceni. To je za njih veliko priznanje i veliki poticaj kao i sam činjenica da će prezentirati Mostar i zapravo cijelu državu BiH na jednom od najvećih klapskih festivala u regiji.

Prodano 10.000 ulaznica

U razgovoru s organizatorima iz Studija AMC, kako kaže Filipović, prije nekoliko dana je doznao da je prodano 10.000 ulaznica, što znači da će dvorana koja prima 12.000 osoba biti dupkom puna. U pauzi će nastupiti veliki hrvatski glazbenik Oliver Dragojević i Delfini, tako da će ovaj događaj svakako mladim mostarskim glazbenicima biti za pamćenje.
Prva nagrada je 3000 eura, druga 2000 eura te prva 1000 eura. Autor najbolje skladbe bit će nagrađen s 1500 eura, no Filipović kaže da će, ukoliko on bude dobitnik, sredstva ići u fond klape Krš kojom se ponosi ne samo on kao utemeljitelj, nego i cijela Hercegovina.

Dnevni list