Mostarska gradska inspekcija ne radi svoj posao

Prema riječima Hilme Đidelije, voditelja gradske Službe za inspekcijske poslove, za sada mogu stići raditi samo po prijavama.

- Po tim prijavama utvrdimo da se radi bez odobrenja i donosi se rješenje te se ide u izvršenje, kazao je Đidelija za Večernji list. Detaljnije informacije o broju takvih objekata nema.

- Bespravan znači bez odobrenja. Međutim imamo mi zahtjeva i za legalizaciju. I to su objekti koji su izgrađeni bez odobrenja. Ako budu legalizirani onda su pravni, ako ne budu onda su bespravni, kazao je Đidelija dodavši kako se ti zahtjevi nalaze u Odjelu za urbanizam Grada Mostara.

Kazao je da postoji županijska odluka u kojoj stoji da ako su podneseni zahtjevi za legalizaciju do 30. lipnja 2007., inspekcijski postupci su prekinuti do okončanja postupka legalizacije.

- U svim tim slučajevima ako utvrdimo da je nešto rađeno bez odobrenja, ali je podnesen zahtjev za legalizaciju, mi prekidamo i mirujemo do okončanja postupka legalizacije, dodaje Đidelija. Kazao je i kako sve što se sada gradi, pogotovo u užoj gradskoj jezgri, se kontrolira.

- Mimo toga, nemamo kapaciteta da iskontroliramo, osim po prijavama, žali se Đidelija dodavši kako ovo sve što je bilo prije je skoro nemoguće provjeriti, jer se radi sve što se zapravo može "fizički" stići.

Iako se Džidelija žali kako ne mogu stići, međutim javna je tajna da gradska inspekcija radi vrlo malo ili nimalo, odnono to što radi radi jako loše. Vidljiva je sitacija na terenu od bespravnih objekata, nelegalnih parkinga, terasa kafića.

Činjenica je također da gradska inspekcija praktično ne radi u poslijepodnevnim satima niti vikendom, što svi oni koji rade mimo zakona znaju te zlorabe takve radne " navike" mostarske gradske inspekcija.