Mostarska bolnica nema zaliha krvi

Klinička bolnica Mostar
. Poručuju kako je svaka doza dobrodošla, jer je krv nezamjenjiv lijek ozlijeđenima i oboljelima.

Nedostatak doza

Trenutačno Odjel za transfuziologiju raspolaže samo krvnom grupom A, a nedostaju nulta, B i AB grupa.
"Željela bih poručiti građanima da se u što većem broju odazivaju na akcije darivanja krvi. Svi zainteresirani mogu doći na naš odjel svaki dan u vremenu od 7.30 do 14.30 sati i darovati svoju krv kako bi onome kome je prijeko potrebna spasili život. Treba znati da je bolje biti davatelj nego primatelj krvi, jer teško je onome tko čeka tu dozu. Organiziranje novih akcija bi nam puno značilo u rješavanju problema koje imamo", upozorila je Jadranka Knežević, pročelnica Transfuzijskog centra SKB-a Mostar.
Dodala je kako je Odjelu teško organizirati akcije i doći do novog davatelja, odnosno do nove doze krvi, ali da pored ovakvog zabrinjavajućeg stanja svaki bolesnik ipak dobije krvi onoliko koliko mu je potrebno.
"Nekako izlazimo na kraj sa zahtjevima koji dolaze s klinike. Uspijevamo svakom pacijentu pružiti pomoć s količinama krvi u pričuvama. Apeliram kako nemamo dovoljno doza prikupljenih u novim akcijama. Sve što smo do sada uradili, uradili smo pomoću starih akcija i darivatelja", istaknula je Knežević.
Poručila je kako je darivanje krvi anonimno i besplatno te da predstavlja bezbolan proces koji može nekome biti dar za cijeli život.

Dobrovoljni darivatelji

Akcije dobrovoljnog darivanja tekućine koja život znači traju tijekom cijele godine.
Transfuzijski centar SKB-a Mostar ima registrirane volonterske darivatelje koji dolaze svakodnevno davati krv i na takav način Odjel uspijeva priskrbiti dovoljan broj doza.
Biciklistički klub Mostar je u srijedu u suradnji s Odjelom za transfuziologiju Sveučilišne kliničke bolnice organizirao akciju darivanja krvi za svoje članove, gdje je došlo četvero ljudi.
Mostarska tvrtka "Moj taxi" najavila je dolazak svojih djelatnika u utorak, 24. veljače kako bi darovali svoju krv.
"Ovo će biti treća akcija koju oni samovoljno organiziraju. Njih 20 je najavilo svoj dolazak", kazala je Knežević.

Dnevni list