Mostarka Sanja osposobljena za ronjenje na velikim dubinam

sanja i goran, Mostar
Supružnici Goran i Sanja godinama se profesionalno bave ovim poslom, a ove godine je i njihova 12-godišnja kćerka počela roniti.

Logičan potez

Goran je, inače, instruktor ronjenja i potpredsjednik je Ronilačkog kluba "Neretva", a Sanja je tehnički trimix ronilac.

Oboje su, uz ostalo, članovi i Interventne spasilačke službe Mostar te priskaču u pomoć kad god je to potrebno.

Sanja ističe kako žene na ovim prostorima nisu previše zastupljene u oblasti ronjenja, kao i u drugim ekstremnim sportovima. Tu se, smatra, radi o čistoj predrasudi našeg društva, ali se taj trend u posljednje vrijeme, srećom, vidljivo mijenja.


U početku i nisam bila previše zainteresirana, ali nakon obuke i prvih zarona, ronjenje je postalo moja omiljena aktivnost - kaže Sanja.

Dok se čovjek bavi ronjenjem, dodaje, stalno dolazi pred neke granice, odnosno nove izazove.

Otvoren put

- Nakon nekoliko godina bavljenja rekreativnim ronjenjem, otvori vam se put za tehničkog ronioca. Tehničko ronjenje je ozbiljnija kategorija i obuhvata sve ono što nije rekreacija, tj. ronjenje dublje od 40 metara, s plinskim mješavinama, u tekućoj vodi, zatvorenim prostorima, cavern i cave ronjenje... Svaka vrsta posla ispod vode je tehničko ronjenje, od potraga, spašavanja, pregleda terena i slično. U praksi, to znači da sam osposobljena da radim sve nabrojano - navodi Sanja.

Odlični instruktori

Sanja je reference stekla dobrim dijelom u matičnom klubu, gdje imaju odlične kvalificirane instruktore. Pored toga, učila je i kod instruktora tehničkog ronjenja iz Slovenije i Hrvatske, s kojima Mostarci imaju odličnu suradnju.

Dnevni avaz