Mostarcima na dar snažan likovni izričaj crnogorskoga ak. slikara Darka Đurovića

Galerija Aluminij, Izložba
Dvadesetak osebujnih umjetničkih djela velikoga formata, rađenih u tehnikama ulje na platnu i ulje na lesonitu, autor je uokvirio u ciklus imena Pogled kroz tugu, a sam ističe kako tema pripada iracionalizmu odnosno propituje iracionalno ponašanje ljudi.

- Onaj koji stvara, u sebi obogaćuje nagon, a onaj koji to ne čini, sklanja ga i umiruje. Kada sam postao svjestan kako slikam iracionalno ponašanje, u meni se ta težnja učvrstila i to je mojim stalnim dodirom s katastrofičnim, na samoj granici s onim što potiče ljude da to čine. Svoju potrebu u početku nisam mogao sažeti u jasan plan, da bi se pojavila u zraku, premda ničemu nisam dopuštao takovo što... To neidentificirano mjesto u kojem se kreću misli samorazvojnom je supstancom ili ljubavlju i ta supstanca otvara pore cjeline, saznanja cjeline, dok se ideja ljudske iracionalnosti usložnjava na ilegalnu razinu, u kompromitirajuća stanja, krajnji subjektivizam... - kazao je Đurović okupljenim ljubiteljima likovnosti kojima su teško otimani pogledi s izloženih radova.

Uistinu, postav plijeni pozornost, a rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka nije krio zadovoljstvo što je višetjedna organizacija dopremanja izložbe iz Podgorice u Mostar ishodila potvrdom nedvojbene uvjerenosti stručnoga osoblja Galerije u potrebu pokazivanja Đurovićeva stvaralaštva mostarskomu kulturnom općinstvu.

- Pogled na Đurovićevo stvaranje za mene je ponovnim uranjanjem u Danteovu Božanstvenu komediju, u njegove krugove pakla. Slikar nam svojevrsnim košmarom izobličenih likova i do u tančine razrađenim motivima snažno svjedoči svoja poimanja čovjekove psihologije, okrutnu stvarnost današnjice, jasno kritizirajući put kojim čovječja uljudba nesmiljeno hodi. No, on poručuje i kako imamo izlaz, svijetlu točku, spas za kojega se, uvjeren je, još uvijek možemo uhvatiti - mišljenja je Juka.

Likovni kritičar Dejan Đorić naziva Đurovića jednim od najboljih crnogorskih, europskih pa i svjetskih slikara fantastike, dok arhitekt, slikar i likovni kritičar Slobodan Slovinić za toga mladog autora ističe kako nam je predočio svoja figuralna, vrlo sadržajna i jezgrovita slikarska istraživanja te kako je riječ o slikaru na kojega se u budućnosti mora itekako ozbiljno računati.

- Boja i svjetlo su slikareva sredstva par exellance, što se očituje u dramatičnoj, ekspresivnoj, ružičastoj koži, već načetoj, čovjeka čiji udovi su na sličan način istegnuti kao Dalijevi meki satovi. Inventivnom uporabom tih plastičnih sredstava, Đurović gradi svijet začudnoga, psihodeličnog, oniričnog, opskurnog... - zapisuje povjesničarka umjetnosti Nataša Nikčević, a ravnateljica Središta za suvremenu umjetnost Strategie Art iz Beograda Nina Mudrinić zaključuje kako, u ovomu kaotičnom svijetu, Darkove slike sjaju.

Inače, Darko je Đurović rođen 1982. godine u Podgorici (Crna Gora). Nakon završetka Srednje likovne škole Petra Lubarde u Cetinju (Crna Gora), slikarstvo je diplomirao na trebinjskoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Marka Musovića. Članom je Udruge likovnih umjetnika Crne Gore, dosad je ostvario osam samostalnih izložbi, njih sedam u rodnoj Crnoj Gori (Bar, Kotor, Pljevlja, Podgorica i Tivat) i jednu u Srbiji (Beograd), te sudjelovao na više skupnih u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Rumunjskoj i Srbiji. Godine 2012. dobio je prestižnu nagradu ULUCG-a, imena Milunović, Stijović, Lubarda, za sliku. Živi i stvara u Podgorici.

Đurovićeva mostarska izložba ostaje dostupnom za besplatno razgledanje do 31. listopada, na poznatoj adresi Kralja Tvrtka 11, svakim djelatnim danom, u razdoblju od 7 do 20, te subotom, od 9 do 14 sati.