Mostarci u velikoj opasnosti od zaraze, Grad dao rok za deblokadu deponije Uborak

Smeće, uborak, Smeće, uborak, uborak, blokada
Stožer civilne zaštite Grada Mostara na izvanrednoj sjednici u srijedu navečer pozvao je stanovnike sjevernog dijela Mostara da hitno deblokiraju regionalnu deponiju Uborak jer prijeti velika opasnost za stanovništvo te je odlučio da ako do sutra do 12 sati ne dođe do deblokade bit će proglašeno stanje tehničke nepogode.

- Molimo naše sugrađane da deblokiraju deponiju jer prijeti velika opasnost od zaraze po stanovništvo. Na izvanrednoj sjednici donijeli smo odluku da sutra u 12 sati, ukoliko deponija ne bude deblokirana i ne krene odvoz smeća, stupi na snagu Odluka o proglašenju stanja tehničke nepogode - izjavio je nakon sjednice mostarski gradonačelnik i zapovjednik Stožera Ljubo Bešlić i dodao kako onda Stožer preuzima upravljanje svim segmentima, a neprovođenje odluka Stožera smatra se kaznenim djelom.

Izrazio je nadu da neće doći do proglašenja izvanrednog stanja i izrazio uvjerenje da će građani shvatiti ozbiljnost stanja u kojemu se Grad nalazi.

Stožer je također odlučio da je zbog zdravlja građana potrebno očistiti kontejnere i ulice, izvršiti asanaciju tamo gdje je potrebno, dezinfekciju i deratizaciju.

"Bez obzira na to što je nedavno urađena deratizacija ovo smeće ponovno može prouzrokovati glodare i izazvati mnoge druge opasnosti, posebice što su ljetni mjeseci kada su rizici jako veliki", kazao Bešlić.

Ulice Mostara već deset dana zatrpane su smećem zbog blokade regionalne deponije Uborak. Građani sjevernog dijela Grada Mostara okupljeni oko inicijative "Jer nas se tiče" zahtijevaju novu lokaciju deponije.

Grad tvrdi kako iznalaženje nove lokacije nije u njihovoj nadležnosti zbog čega im gradonačelnik nije mogao obećati kada će postojeća deponija biti izmještena.

Fena