Mostarci postali vodeći potrošači vode u Europi

Ovu je informaciju za Dnevni avaz potvrdila Marina Mikulić, glasnogovornica Javnog poduzeća Vodovod Mostar, čiji se uposlenici ovih dana na terenu maksimalno trude da ne dođe do redukcija u prigradskim naseljima, gdje je i zabilježena rekordna potrošnja.

"Optimalna potrošnja je između 170 i 200 litara vode po osobi na dan, ali posljednjih mjeseci ona dostiže i do 500 litara po osobi što dovodi do rekordne potrošnje. Prošlog tjedna imali smo najavu prvog stupnja redukcije za Salakovac, gdje je zabilježena rekordna potrošnja, ali prije i nakon toga redukcija nije bilo", rekla je Marina Mikulić.

Dodaje da ove godine imaju situacije u kojima se od prekomjerne potrošnje vode moraju braniti čak i isključivanjem s vodovodne mreže pa i krivičnim prijavama.

"Velika potrošnja naročito je izražena i u prigradskim naseljima Gnojnice, Vojno, Rodoč, Jasenica, Blagaj i Potoci, gdje stanovnici više zalijevaju zelene površine i bašte, što dovodi do rekordne potrošnje. Mi smo tada primorani prijetiti redukcijama. Maksimalno se trudimo da do njih ne dođe, ali kad smo u situaciji da je neizbježno, onda se to i događa", rekla je Mikulić.

Apelirala je na Mostarce na što odgovorniju potrošnju, kako bi u ovo vrijeme visokih temperatura i suše snabdijevanje vodom bilo što kvalitetnije za sve. (