Mostarci ne znaju gdje baciti krupni otpad, ostavljaju ga pored kontejnera

smeće
Grad na Neretvi bio je simbol čistoće i ljepote, no danas je situacija potpuno drukčija, piše Večernji list BiH. Građani negoduju, nije rijedak slučaj da se mogu vidjeti smećem pretrpani kontejneri, a znalo se događati da se ono ne odvozi danima te se u takvim prilikama, posebno uslijed velikih vrućina tijekom ljetnih mjeseci, Mostarom širio nesnosan smrad i samim tim povećavala opasnost od zaraze.

Krupni otpad

Pored toga, veliki problem stvara i neriješeno pitanje odvoženja krupnog otpada, pa se u Mostaru često može vidjeti kako pored kontejnera za smeće stoji dio nekog namještaja, krevet, kauč, ormar i slično.

Građani Mostara godinama su upozoravali i skretali pozornost gradskim vlastima kako nema drugog načina za bacanje krupnog otpada jednostavno jer predviđena mjesta za takvo što ne postoje, dok su, s druge strane, gradske vlasti upozoravale da se mora voditi računa o tome da se krupni otpad ne može bacati tek tako. Isto tako, znala su usred grada nicati i divlja odlagališta, posljednje takvo bilo je u Dubrovačkoj ulici. Uz prevrnuti kontejner netko je bacio kauč, a oko njega je bačeno granje i ostali otpad. Portal Bljesak.info pisao je kako im se stanovnici Mostara svakodnevno javljaju želeći ukazati na problem divljih odlagališta i smeća koje se odlaže svugdje, samo ne u za to predviđena mjesta.

Drugi primjer zabilježen je u mostarskom naselju Bijeli brijeg, gdje postoji problem s oštećenim vozilima koja u nevoznom stanju zauzimaju parkirališna mjesta, ali i, kako tvrde građani, predstavljaju opasnost za stanovnike. Stanari su u više navrata kontaktirali Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada te njihovu inspekciju za tu problematiku, međutim, osim prepiske s tim odjelom, nikakve konkretne akcije nisu poduzimane.

Organizirani odvoz

- Mi smo u komunikaciji s komunalnim poduzećima i nastojat ćemo da taj odvoz bude češći, da se jedanput mjesečno po mjesnim zajednicama odvozi taj krupni otpad, uz prethodnu obavijest komunalnih poduzeća - rekla je u studenom prošle godine Željka Aničić, viša stručna suradnica u Službi za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara.

Aničić je također kazala kako bi se krupni otpad trebao odvoziti dva puta godišnje, u mjesecu ožujku i listopadu, ali kako se komunalna poduzeća toga ne pridržavaju, problem odvoženja krupnog otpada nije riješen. Također je vidljivo kako je odvoženje krupnog otpada dva puta godišnje premalo i kako bi se trebalo iznaći kvalitetnije rješenje. No, dok se to ne riješi, Mostar će i dalje biti, što se uređenosti i čistoće tiče, na samome dnu.