Mostarci koji su obilježili zadnjih deset godina

Nakon rata, rušenja, plača... stiglo je novo tisućljeće u koje je Mostar ušao kao podijeljen grad, ali s puno optimizma. Tih godina je bilo i mnogo novca, pa su se u gradu obnavljali mostovi, zgrade, izgrađivali objekti i slično. Međunarodna zajednica je težila, bar na papiru, da se Mostar što prije ujedini. Integracija je počela, ali ona se odvijala za neke mnogo sporije od očekivanog. Htjeli neki priznati ili ne, deset godina kasnije Mostar je ipak ujedinjen grad. Incidenata je sve manje (izgreda ima, ali znatno rjeđe), slabije se dižu i tenzije, ljudi žive međusobno i uvažavaju se. Ipak, da se razumijemo, nije sve baš tako svijetlo, ali je mnogo bolje nego što se često prikazuje, jer Mostar se često želi prikazati kao grad "slučaj". No, da bi Mostar u pravom smislu postao grad, proći će još dosta vremena. Ali da bi došao do onoga gdje je danas, zaslužni su mnogi, a mi ćemo ovaj put izdvojiti samo neke. I to one koji su dali veliki doprinos ujedinjenju i promociji Mostara kao i ljudima koji su svojim radom obilježili prošlo desetljeće, živjeli oni u gradu ili ne.


Krenuli smo od politike gdje smo u prvi plan naveli sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika Ljubu Bešlića i Safeta Oručevića. Njima treba pridodati Nevena Tomića i Hamdiju Jahića, ali i Ivicu Prskala, koji je doduše 'stolovao' malo ranije, ali napravio je dobre temelje. Kad su u pitanju ostale sfere, prvo smo naveli sport. Mostar su proslavili brojni sportaši, a zadnjih deset godina najveći trag je ostavljen u nogometu. Veliki pečat ostavili su Sergej Barbarez bivši reprezentativac BiH, kao i izbornik Blaž Slišković, te Franjo Džidić koji je kao trener Zrinjskog donio prvu titulu u Mostar. Njima treba pridodati i ostale poznate i uspješne sportaše i u drugim sportovima prvenstveno borilačkim.
Nismo mogli izostaviti ni glazbu, gdje smo posebno izdvojili Željka Samardžića, mostarskog pjevača na beogradskoj adresi, te Miu Martinu Barbarić, koja je nastupala na Eurosongu. Naravno, tu treba spomenuti i grupu Zooster, no njihovo pravo vrijeme, uvjereni smo, tek slijedi. Kad je u pitanju gospodarstvo, izdvojili smo Miju Brajkovića, bivšeg generalnog direktora Aluminija, a u kulturi Josipa Muselimovića, 'alfu i omegu' Mostarskog proljeća. Ne smijemo zaboraviti ni glumce Sergeja Trifunovića, Slavena Knezovića..., zatim odvjetnike Nadu Dalipagić, više puta biranu za ženu s najboljim stilom...A kad je u pitanju događaj desetljeća, onda je to, naravno, 2004. i otvaranje Staroga mosta.


LJUBO BEŠLIĆ
- Na mjesto dogradonačelnika je došao naslijedivši Nevena Tomića 2002. Dvije godine kasnije na lokalnim izborima ušao je u Gradsko vijeće, te je uskoro izabran za gradonačelnika. Tijekom svog prvog mandata od 2004. - 2008. dao je veliki doprinos u ujedinjenju Mostara, kao i u stvaranju pozitivnog ambijenta u gradu. Drugi mandat mu nije počeo baš najbolji način. Obilježila ga je prvo politička kriza oko izbora, a potom su uslijedili i financijski problemi. No, bilo kako bilo, aktualni gradonačelnik sigurno je osoba koja je obilježila proteklu dekadu slagali se neki s njegovim radom ili ne.

SAFET ORUČEVIĆ
- Njegovog rada i djelovanja sad se mnogi rjeđe sjećaju. Ali Safet Oručević koji je bio gradonačelnik od 1996. do 2001. je osoba koja je pokrenula mnoge aktivnosti na ujedinjenju Mostara. Svojim radom i zalaganjem za jedinstven Mostar sigurno je ostavio veliki trag. Posljednjih godina nije politički aktivan. Živi na relaciji Mostar - Beč, a kao konzultant zastupa austrijske tvrtke PID i PORR, te se spominje kao suvlasnik nekoliko medija.

FRANJO DŽIDIĆ
- Bez obzira što je Mostar imao sjajne nogometaše i odlične generacije, klub iz ovoga grada nikada nije bio prvak. To je uspio HŠK Zrinjski 2005., a jedan od najzaslužnijih za to je svakako i Franjo Džidić, koji je bio šef stručnog stožera. Uspjeh je tim veći što je titula prvaka osvojena 2005. godine, kada je HŠK Zrinjski slavio i svoju stotu godinu postojanja. Zrinjski je tada imao izuzetnu generaciju predvođenu Rajovićem, Karloganom, Miloševićem, Džidićem, Vidićem, Smajićem, Mitrovićem, Zebom... Nakon titule Džidić je preuzeo omladinsku školu koja već izbacuje nove nade.

BLAŽ SLIŠKOVIĆ
- Zidane je kao klinac dolazio na utakmice Olimpiquea Marseillea i divio se njegovim nogometnim čarolijama. Zabijao je golove čak iz kornera. Bio je ponos mostarskog Veleža i splitskog Hajduka. Potom svojevremeno najskuplji igrač francuske lige. Nakon uspješne igračke karijere 'zaplovio je u trenerske vode'. U posljednje vrijeme nema angažmana, ali prošlo desetljeće je bio jedan od najtraženijih trenerskih imena. Vodio je i reprezentaciju BiH, koja se s njim na čelu zamalo nije plasirala na EP u Portugalu. Ostavio je veliki trag vodeći u jednoj sezoni i Hajduk, a kasnije i Zrinjski, koji je, prema mišljenju mnogih, za vrijeme njegova mandata igrao i najljepši nogomet.

BOJAN BOGDANOVIĆ
- Mostar je uvijek davao mnoge talente koji su kasnije postali i uspješni sportaši u različitim sportovima, ali nijednom sigurno nije pošlo za rukom ono što i Bojanu Bogdanoviću. Kao 'klinca' uočio ga je slavni madridski Real, koji ga je pozvao u svoje redove. Popularni Boško je proveo nekoliko godina u Madridu zabijajući koševe, ali je bio još premlad. Mnogi su tad postali skeptični, nakon čega on pravi zasad najbolji potez u svojoj karijeri i dolazi u Cibonu. Tu doživljava svoj procvat i ubrzo postaje zvijezda momčadi.

SERGEJ BARBAREZ
- Kad je u pitanju nogomet, najbolju karijeru sigurno je napravio Sergej Barbarez.
U dresu bundesligaša Borusije, Hamurga, Bayera Leverkusena je ostavio veliki trag. Nekoliko puta je biran za najboljeg igrača BiH. Bio je kapetan reprezentacije BiH, njezin najbolji igrač, ali iz nepoznatih razloga napustio je reprezentaciju. Smatra se za jednog od najboljih bosanskohercegovačkih igrača ikada i jedan je od najcjenjenijih i najomiljenijih sportskih ličnosti u BiH, ali također i od velikog respekta i u Njemačkoj.

ŽELJKO SAMARDŽIĆ
- Iako je i devedesetih godina bio glazbena zvijezda na područjima bivše države, pravi procvat i ekspanziju doživljava tek u prošlom desetljeću. Njegove pjesme postali su veliki hitovi. Gdje god došao, napuni dvoranu do posljednjeg mjesta i danas je jedan od najprodavanijih izvođača na Balkanu. U Mostar vrlo rado i često dolazi.

MIA MARTINA BARBARIĆ
- Mia Martina Barbarić danas više nije u glazbenim vodama aktualna kao ranije. Radi kao glasnogovornica u Federalnom ministarstvu turizma i okoliša BiH. Ali početkom i sredinom prošlog desetljeća je bila i jedna od najpopularnijih pjevača u Bosni i Hercegovini. Mia je uspjela ono što drugi iz Mostara nisu. Nastupila je na Eurosongu 2003. s pjesmom "Ne brini", ostvarivši čak i zapažen rezultat.

MIJO BRAJKOVIĆ
- Kad je u pitanju gospodarstvo, tu nismo imali koga drugoga izdvojiti do Miju Brajkovića. Kao bivši generalni direktor Aluminija od mostarske tvrtke uspio je napraviti giganta koji je postao i najbolji u državi. Tih godina Aluminij je ostvarivao i najveću dobit, a djelatnici su imali i jedne od najboljih plaća. Prije dvije godine Brajković odlazi u mirovinu i ubrzo napušta Mostar. Danas živi u Zagrebu.

JOSIP MUSELIMOVIĆ
- Mostarski odvjetnik Josip Muselimović kao predsjednik Matice hrvatske Mostar napravio je vrhunsku manifestaciju. Mostar je danas kulturni grad, prepoznatljiv na kulturnoj mapi jer je manifestacija Dani Matice hrvatske "Mostarsko proljeće" punopravni član najprestižnije Europske asocijacije festivala EFA-e. Svakoga proljeća Mostar je domaćin brojnih koncerata, predstava, nastupa... same kreme kulturnjaka. Najveću zaslugu za to snosi upravo Muselimović zajedno sa svojim vrijednim suradnicima iz Matice hrvatske Mostar.

Piše: Dalibor Drlje