Mostarce ni puškom pred matičara

vjenčanje, hercegovac, dogovor
Iako je u prošloj godini zbog štrajkova u Gradskoj upravi bilo dovedeno u pitanje sklapanje novih brakova, odnosno zakazivanje novih nakon što je bio dogovoren opći štrajk, za pretpostaviti je da to nije utjecalo da broj novosklopljenih brakova u prošloj godini bude manji za oko 17 posto u odnosu na 2008. godinu.

Inače procedura za sklapanje brakova je takva da budući mladenci prijavljuju sklapanje braka u roku od najmanje trideset dana prije najavljenog datuma vjenčanja, što propisuje Obiteljski zakon Federacije BiH. Prije isteka tog roka, sklapanje braka može biti odobreno samo izuzetno, kada za to postoje opravdani razlozi.

Što se tiče cijene vjenčanja, naknada za vjenčanje radnim danima u službenim prostorijama iznosi 52 KM, dok za vjenčanje neradnim danom iznosi 62 KM.

Ovisno o mjestu sklapanja braka, potrebno je platiti dodatnu pristojbu u iznosu od 35 KM kada se sklapanje braka obavlja u Centru za obuku Stari Grad, odnosno područnom uredu Jugoistok, a za sklapanje braka u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače ta naknada iznosi 75 KM.

Za zaključenje braka izvan službenih prostorija, u terminu od 12 do 20 sati, petkom i neradnim danima, naknada je znatno veća i iznosi 252 KM.

Ako se čin vjenčanja obavlja prema želji mladenaca izvan zgrade vlasništva Grada, bilo u ugostiteljskim i drugim sličnim zatvorenim javnim objektima na području grada, za tu “pogodnost” mladenci će morati izdvojiti iznos u svakom konkretnom slučaju koliko to utvrdi matičar.

Lani manje rođenih nego 2008.

I broj rođenih u 2009. godini manji je nego godinu dana prije. Prošle godine u matičnu knjigu rođenih upisane su 2532 bebe, a godinu dana prije njih 2578. U prošloj godini u matičnu knjigu umrlih upisane su 1694 osobe, a u 2008. godini 1616 osoba.

SD