Mostar: Zgrada Staklene banke i poslije tragičnih događaja često okupljalište mladih

Mostar, Staklena banka, Mostar, Staklena banka, Staklena banka, Mostar, prodaja, Mostar, tučnjava, Staklena banka, Mostar, Staklena banka, Mostar, Staklena banka, Mostar, Staklena banka
Svijest nije promijenila ni nedavna tragična smrt dječaka. Iz MUP-a kažu da to nije prekršaj, niti krivično djelo, ali da bi po prijavi građana policija djelovala jer posjetitelji ovog ruševnog zdanja tako dovode sebe, ali i druge u životnu opasnost.

Nakon što je 2. siječnja ove godine u padu s ruševne zgrade Staklene banke preminuo dječak inicijala D.S. (2003. godište), bez obzira na razloge pada, aktualiziran je problem sigurnosti ovog objekta smještenog u strogom centru Mostara. Tim povodom su se neposredno nakon spomenute tragedije oglasili mnogi, institucije i intelektualci, ali na tome je i ostalo, piše Klix.ba.

Mjesec i pol nakon tragedije, zgrada je i dalje je u istom stanju, ali posebno brine činjenica što nije prestala biti često odredište onih koji su je i ranije posjećivali.

Visoka zgrada, prije rata zamišljena kao objekt Privredne banke Sarajevo, godinama je zatvorena dvometarskim zidom kojim je zazidano prizemlje objekta. Ipak, zbog svog položaja atraktivna je lokacija za provod i fotografiranje posebno mladima i turistima, ali i kao utočište mostarskim beskućnicima.

Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog županije, Ljudevit Marić za Klix.ba je kazao da policiji nije jednostavno postupati u ovom slučaju.

"Policija je dužna djelovati ako netko ugrožava javni red i mir, a ulasci na ovaj objekt to nisu. Naši službenici mogu djelovati i po prijavi građana. Ukoliko netko od građana prijavi boravak osoba u objektu i ako procijeni da oni ugrožavaju svoju sigurnost ili sigurnost drugih, policija će djelovati", objasnio je glasnogovornik Ljudevit Marić.

Nakon siječanjske tragedije mnoge institucije i ugledni pojedinci apelirali su da je hitno potrebno učiniti nešto na saniranju stanja Staklene banke, posebno na onemogućivanju ulaska u objekt. Vijeće mladih Grada Mostara uputilo je inicijativu da se svi ulazi u objekt potpuno zazidaju.

"Možete li bilo gdje u svijetu zamisliti grad, turističko središte, gdje urušene zgrade, kao i objekti uništeni u ratu već dvadeset godina služe kao divlja odlagališta smeća, a oronule višespratnice i zgrade u centralnoj gradskoj zoni nisu ograđene i obilježene kao opasne za posjetu i ulazak. Teško da ćete sličan primjer naći u civiliziranom svijetu", kazao je tada za Klix.ba politolog Husein Oručević.

Sporni objekt, za smještaj svojih institucija kupila je Vlada Federacije BiH i on je u procesu uknjižbe, ali datum početka njegove obnove još nije poznat.