FOTO  Mostar: Željko Reiner sastao se s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora

Željko Reiner, HNS, Mostar

...te predstavnicima bh. općina, gradova i županija s hrvatskom većinom, a domaćin sastanka bio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Predsjednik Reiner, koji boravi u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini, izjavio je nakon sastanka kako su u BiH "na papiru Hrvati konstitutivan narod, ali u realnom životu to nije uvijek tako". Kazao kako su u nekim ranijim razdobljima Hrvati i politički bili zakinuti, jer su im političke predstavnike birali drugu narodi.
- Sada to više nije tako. Međutim, nije život samo politika, posebno ne visoka politika. Život je ono što svaki građanin osjeća, je li on ravnopravan kad treba dobiti posao u državnoj službi, je li ravnopravan kad treba dobiti neku subvenciju ili stipendiju. To je stvarni život i to, na žalost, u stvarnom životu nije tako i moramo se svi zajedno potruditi, prije svega Bosna i Hercegovina, ali i Hrvatska koja ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima izvan domovine, da ono što je na papiru (ravnopravnost tri naroda) bude i u stvarnom životu i da to svaki građanin može uistinu osjetiti - kazao je Reiner.

Član Predsjedništva HNS-a i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je kako im je Reiner najavio skoro održavanje tematske sjednice Hrvatskog sabora o pitanju položaja hrvatskoga naroda u BiH.

- Želimo da nas podrže u našim stavovima da se moraju poštivati svi dogovori iz Washingtona i Daytona, čiji je supotpisnik Republika Hrvatska. Ti sporazumi su itekako promijenjeni posredstvom međunarodne politike, što omogućava da se iskrivljenom primjenom Izbornog zakona i Ustava negira pravo Hrvata da biraju svoje predstavnike, što dovodi do problema u funkcioniranju BiH - istaknuo je Čavara, dodavši kako se ta pitanja moraju što prije riješiti kako bi BiH mogla nastaviti svoj euroatlantski put.

Predsjednik Glavnoga vijeća HNS-a BiH i predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH Božo Ljubić naglasio je kako Hrvatska kao potpisnica Daytonskog i Washingtonskog sporazuma treba pomoći da se kroz procese usvajanja europskih standarda u BiH standardiziraju i harmoniziraju prava i položaj tri konstitutivna naroda u BiH.

- Spomenuti sporazumi su jednostrano prekršeni na štetu Hrvata i Hrvatska ima pravo u tom procesu nastupiti puno jasnije - kazao je Ljubić.
Naglasio je kako je iznimno bitno da se europski put BiH ubrza, kako naša zemlja ne bi u procesima eurointegracija zaostajala za Srbijom i Crnom Gorom.