Mostar: Zbog nerazumijevanja vlasti ugostitelji pred kolapsom

Mostar, slike, đir, Mostar, ugostitelji, radno vrijeme
Natovareni su im, kako kažu, ogromni nameti i porezi koje nisu u mogućnosti više podmirivati jer se ne dopušta da rede iza 23 sata, čak ni vikendom, kad je zapravo najveći posao.

Ovo su nam javili preko otvorenog pisma, koje su, kako tvrde, u više navrata slali na adresu gradonačelnika Grada Mostara Ljubi Bešliću koji nije nikada našao za shodno odgovoriti im.

Stoga su u borbi za egzistenciju potražili i pomoć medija, te hvatajući se za slamku spasa o svemu tome obavijestili i ured OHR-a.

Brojni problemi

- Mi živimo i poslujemo u "nemogućim uvjetima", a pri tome zapošljavamo ljude, ispunjavamo svoje obveze prema Gradu i državi, plaćamo komunalne pristojbe, javne površine, poslovne prostore, razne račune te nemale iznose novca odvajamo u gradsku blagajnu, stoji, između ostalog, u pismu mostarskih ugostitelja koji tvrde da im se zakida mogućnost ostvarivanja profita.

O svemu tome su gradske vlasti u više navrata upozoravale i tražile rješenje za problem koji njima guši poslovanje, a donosi procvat nelojalnoj konkurenciji koju nitko i ne kontrolira.

- Pri takvom poslovanju vrlo je teško opstati u vrijeme krize, pada životnog standarda, a stalno nam se ‘kači' privjesak ‘najgori i najgori', poručili su ugostitelji. Mnogi od njih, kako ističu, hrane svoje obitelji tim poslom i izravno utječu na živote mnogih poslovnih suradnika, što se u razmatranju njihova problema nikako ne bi. smjelo zanemariti

- Ovim putem tražimo od vas da donesete odluku i omogućite nam da barem "vikend danima", odnosno petkom i subotom možemo poslovati do 24 sata, jer je to od velikog značaja za naš opstanak. Ovo se posebno odnosi na zimsko razdoblje, jer dolazimo u situaciju da su nam lokali prazni zbog toga što mnogi građani ‘ne izlaze', jer ne žele biti ‘istjerani' u 23 sata, pojasnili su ugostitelji.

Nema rješenja

- Ako se naš zahtjev ne uvaži, bit ćemo primorani na neodređeno vrijeme zatvarati svoje objekte, te i ovako lošu situaciju u gradu učiniti još težom, što znači još više nezaposlenih i pad svih vrsta prihoda koje odvajamo prema gradu i državi, poručili su ugostitelji.

No, glavna savjetnica Gradske uprave Radmila Komadina ima sasvim drugu priču.

Ona tvrdi da nikad u Gradsku upravu nije stiglo pismo sa spomenutim zahtjevima, jer bi, kako tvrdi, u protivnom odgovorili ugostiteljima.

Međutim, to im, kako ističe, ne bi pomoglo, jer gradonačelnik Bešlić nije u mogućnosti izmijeniti radno vrijeme.

- Odluku o zimskom radnom vremenu donijelo je Gradsko vijeće Grada Mostara, a za sada gradonačelnik odluku Gradskog vijeća ne može izmijeniti. Ukoliko netko ima poseban zahtjev za produžetak radnog vremena, treba se obratiti posebnom odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove, pojasnila je Komadina napominjući kako je kolektivno produženje zimskog radnog vremena za sada neizvedivo.

Dnevni list