Mostar: Završen dokazni postupak na suđenju za zločine nad civilima u Potocima

bijelo-polje-u-dimu-sa-obliznjih-brda
Tužitelj Stanko Blagić u spis je uložio zapisnik o predaji izuzetih stvari na punktovima Vrapčići i Bijelo Polje (općina Mostar) iz studenog 1993. godine, te naredbu za sprovođenje ratnih zarobljenika, kao i način predaje zarobljenika i njihovo sprovođenje.

Među uloženim dokumentima je i popis zarobljenih osoba pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i popis od 96 zarobljena civila. Također je uložen izvještaj o pregledu iz saniteta Bijelo Polje.

Tužiteljstvo BiH je priložilo popis osoba hrvatske nacionalnosti kojima je oduzet novac. Taj dokument je u rukopisu, bez datuma i potpisa.

Uložen je i set naredbi 47. brdske brigade Armije BiH (ABiH), kao i zapovijest za obranu. U potpisu tih dokumenata je zapovjednik Ibrahim Demirović. Tužitelj Blagić u spis je uložio naredbu o prekidu borbenih djelovanja iz rujna 1993. godine, te potvrdu da je zaštićena svjedokinja B bila zatvorena u Osnovnoj školi u Potocima (općina Mostar).

Za većinu materijalnih dokaza, obrane optuženih su imale prigovor relevantnosti jer neki od dokaza izlaze iz okvira činjeničnih navoda optužnice, te nemaju datum i potpis.

Za zločin počinjen nad civilima hrvatske nacionalnosti, koji su zatvarani, te fizički i psihički maltretirani, optuženi su Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Mehmed Kaminić te Samir Kreso i Hebib Čopelj.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović zapovjednik 47. brdske postrojbe, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelj i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

"Suđenje će biti nastavljeno 27. travnja kad će biti održana statusna konferencija za obrane".

BIRN