FOTO  Mostar: Započeo tečaj crtanja i dizajna

tečaj

Tečaj crtanja i dizajna kojeg organizira HKD Napredak Glavna podružnica Mostar u suradnji s Narodnom knjižnicom HNŽ-a i Društvom hrvatskih likovnih umjetnika (DHLU-om) započeo je u srijedu večer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.
Voditelji tečaja su Višeslav Lučić, član Upravnog odbora Napredak Glavna podružnica Mostar, akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti i dizajna i Ana Šimić, akademska grafičarka, predsjednica DHLU-a,
Prof. Lučić istaknuo je kako je zadovoljan odazivom kandidata, a bilo ih je 30, te da su svi pokazali veliku zainteresiranost i želju da što više nauče. Prvi dan tema je bila mrtva priroda.
Prema njegovim riječima na tečaju crtanja i dizajna polaznici će proći klasične tehnike crtanja počevši od osnova crtanja (olovkom, ugljenom pa do tuš - pera, rapidografa i kombiniranih tehnika) i osnova dizajna služeći se metodama vizualne komunikacije pomoću tipografije, skica i crteža kreativnih ideja logotipa i plakata. Voditelji tečaja individualno pristupaju svakome polazniku u edukaciji, usmjeravaju i potiču kreativnost uz postepeno praćenje i likovno usavršavanje svakog pojedinca.
Plan i program tečaja crtanja i dizajna početnog stupnja ima svrhu polaznicima razviti i usvojiti znanja, vještine i kreativnost kroz osnove crtanja i dizajna sa ciljem da steknu interese i potrebe baviti se jednom od grana vizualnih umjetnosti i da sudjeluju u radu zajedno sa Napretkom GP Mostar i projektnim timovima „Mostar EPK 2024" kroz vizualni identitet kulture Grada Mostara.

Zadatci program početnog stupnja tečaja crtanja i dizajna je podijeljen na osam dana kroz dva mjeseca: Crtanje po promatranju. Tema je mrtva priroda. Vježbanje viziranja i korištenje osnovnih likovnih elementa, tehnika: grafitne olovke (HB do B6), Crtanja po promatranju. Tema je mrtva priroda. Vježbanje viziranja i korištenje osnovnih likovnih elementa, grafičko modeliranje (točka- linija) Vježbanje grafičke mod. tehnikom toniranja i sjenčanja geometrijskih oblika, ornament (pleterna ornamentika starohrvatske umjetnosti ili zeintagle), Grafička modelacija (reprodukcija grafika Albrecht Dürera). Vježbanje grafičke modelacije tonova i sjena, Tipografija ( incijalna slova, naslovnice knjiga) Kombinirana tehnika, Izrada logotipa i plakata ( polaznici osmišljavaju i kreiraju svoju ideju logotipa i plakata, dovršavanje logotipa i plakata ( polaznici dovršavaju ideju logotipa i plakata.

Početni tečaj je jednomjesečni i dvomjesečni (I stupanj) , a napredni - četiri mjeseca (II stupanj) uz korištenje grafičkih programa, a provodit će se u veljači i ožujku 2019. Po završetku tečaja polaznicima će biti uručen certifikat te organizirana izložba.