Mostar: Zapisnik o smrti beba poslat u Tužiteljstvo HNŽ-a

Klinička bolnica Mostar

Usprkos tome što su u FUZIP-u više od mjesec čekali obdukcioni nalaz jedne od beba, koji je od velikoga značaja, nisu ga dobili, pa su zaključak poslali bez njega, međutim kako se doznaje iz mostarske bolnice, obdukcioni nalaz je upućen inspekciji u tijeku jučerašnjeg dana.

"Mi nismo dobili nalaz , tako da će ga Tužiteljstvo naknadano pribaviti. Mi smo htjeli da Tužiteljstvu dostavimo svu dokumentaciju, ali iz nekog razloga doktor koji je obdukciju trebalo da obavi nije je bio završio, tako da smo se odlučili da pošaljemo sve što imamo da ne bi potencijalno došlo do sumnje da najmerno odugovlačimo", kazao je Edin Čengić, glasnogovornik FUZIP-a.

Kao što su već ranije javljali mediji u BiH, inspekcijom je izvršen uvid u medicinsku dokumentaciju za nedonoščad, a kod svih osam smještenih na tom odjeljenju u bolnici izolovana je bakterija klebsiella pneumoniae.

Iz bolnice su ranije negirali da je smrt beba uzrokovana bakterijom. Jučer su se novinari Nezavisnih novina obratili sa pitanjem zašto za sve ovo vrijeme nisu obavili obdukciju preminulih beba, a iz SKB Mostar, su rekli da su baš to upravo uradili.

"Danas, 9. studenog poslat je obdukcijski nalaz preminule bebe Federalnoj upravi za inspekcijske poslove", kazali su jučer u ovoj bolnici.

Upitno je što su za obdukciju bili zaduženi upravo u bolnici u kojoj su djeca i preminula. Ipak iz SKB Mostar tu ne vide ništa čudno.

"To što mi radimo obdukcije je zakonom propisano te shodno tomu ne vidimo nikakav problem", navode u SKB Mostar.

Iz Tužiteljstva Hercegovačko- neretvanske županije jučer nismo doznali koji će njihov potez biti u narednom periodu, jer smo pitanja morali poslati e-mailom, pa nismo dobili odgovore do zaključenja ovog broja, javljaju Nezavisne novine.

Podsjećamo, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar za mjesec dana su umrle tri bebe, a od početka 2015. godine umrlo je deset beba. Nadležne su prvenstveno na noge podigle dvije obitelji iz Mostara čiji su dječaci preminuli 16. i 21. kolovoza 2016, koje su u tom trenutku posumnjale da je smrt uzrokovala opasna bakterija klebsiela.