Mostar: Za kapitalne projekte više od 12 milijuna maraka

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,
...iznosi 51,187.289 KM i, premda je 5,5 milijuna KM manji od prošlogodišnjeg, to ne znači da u ovoj godini neće biti infrastrukturnih značajnih projekata.

Za kapitalne izdatke po gradskim područjima ovogodišnjim proračunom predviđeno je 3,584.373 maraka, što je uistinu znatno manje u odnosu na prošlogodišnji proračun gdje je u ovoj stavci bilo predviđeno 8,851.375 maraka, međutim, na ovu godinu su prenesena sredstva od projekata koji nisu realizirani u prošloj godini koja po ovoj stavci iznose 8,675.275 maraka. Uz cestovnu infrastrukturu o čijim projektima je već ranije bilo riječi, a pojedini su već realizirani ili su u fazi realizacije, u ovogodišnji proračun uvršteni su i novi kojih je doista znatno manje, ali ako se, kao što je planirano, svi ovi projekti završe do kraja ove godine, Mostar će zabljesnuti novim sjajem. Osim rekonstrukcija prometnica, predviđeno je uređenje parkova te četvrti u više mjesnih zajednica na području grada. U proračunu je novac namijenjen i za obnove mnogih osnovnih i srednjih škola, vrtića, ambulanti, piše Večernji list.

Radovi na nogostupu u Ulici kralja Tvrtka privode se kraju, a uz to što je ulica dobila uređenu šetnicu, obnovom je Mostar dobio i prvu uređenu biciklističku stazu. Nakon završetka obnove nogostupa u ovoj ulici, nastavak rekonstrukcije predviđen je i u Ulici kralja Tomislava u dijelu na starom Veležovu igralištu. Iz sredstava proračuna za ovu godinu kad je riječ o cestovnoj infrastrukturi predviđeno je i 90.000 KM za izgradnju ulice i rasvjete nakon radova primarne kanalizacijske mreže Franjevačke ulice, od crkve do Balinovaca, a koja je već godinama bila u jako lošem stanju te znatno narušavala sliku grad. Za ovu godinu predviđeni su i brojni radovi na rješavanju problema odvodnje oborinskih voda.

Proračunom za ovu godinu planira se obnova Ekonomske škole, koja uključuje i školsku dvoranu, potom dvorana i kotlovnica OŠ "Braća Šimić" - I. OŠ, rekonstrukcija dvorišta i igrališta OŠ Ivana Gundulića, za što je predviđeno 20.000 maraka, te još 20.000 maraka prenesenih iz prošlogodišnjeg proračuna za obnovu škole. Predviđena je i obnova ambulante i vrtića na Buni, kao i njihovo opremanje. Kad je riječ o parkovima, sredstva su predviđena za spomen-park na Balinovcu, u Crnoj ulici, Ulici Ante Starčevića, kod vrtića u Centru II, spomen-park na Rudniku. Planirano je i popločavanje staza u parku Zrinjevac. Proračunom za 2015. predviđena su i sredstva za izradu projektne dokumentacije petlje na sjevernom ulazu u grad koja je već godinama jedna od problematičnijih prometnih točaka.